Diverse startups, maar ook scale-ups en een volwassen bedrijf wisten de afgelopen weken in Nederland kapitaal aan te trekken om verder te groeien. Met uiteenlopende activiteiten: van ai-ontwikkeling (Lleverage), medicatie-verificatie (Medeye), r&d-software (Findest) en online-verhuur (GoHome) tot aan autonoom varen (Roboat), sensoren voor fruittelen (Aurea Imaging), ‘zero-party data’ (Globe Protocol) en diversiteit en inclusie (House of Inclusion). Een overzicht:
Twee miljoen om ai-ontwikkelplatform Lleverage van de grond te tillen
Lleverage, een artificiële intelligence (ai)-startup uit de hoofdstad, heeft zijn officiële lancering aangekondigd met een pre-seed financiering van twee miljoen euro. Aan de investeringsronde doet een aantal software-ondernemers en angel-investeerders mee. Lleverage heeft als doel ai toegankelijk te maken voor alle ontwikkelaars, waardoor ze ai-features kunnen bouwen zonder diepgaande expertise.
De startup zegt de grootste uitdagingen in ai-ontwikkeling aan te pakken, zoals het gebrek aan kennis en expertise, de complexiteit van werken met grote taalmodellen (LLM’s) vanwege hun onvoorspelbare aard, en de aarzeling om ai in productie te brengen. Daarvoor biedt het ‘een low-code ai-development en observability-platform’ aan. Dat vereenvoudigt het creëren, testen en implementeren van ai-features. Het platform bevat tools voor het bouwen en testen van prompts met verschillende LLM’s, het visueel of via code creëren van AI workflows, en het monitoren en optimaliseren van prestaties.
MedEye ontvangt groeikapitaal voor internationale uitrol
Venture capatalist ECFG (voorheen: Eindhoven Corporate Finance Group) heeft via haar investeringsfonds ECFG Ventures III heeft een minderheidsbelang genomen in Mint Solutions Holding (MedEye). MedEye biedt verpleegkundigen tools die hen in staat stellen automatisch medicatie te verifiëren en te registreren aan het bed van de patiënt. Dit doet zij met slimme hardware- en software-oplossingen. Het aantal medicatiefouten kan daardoor flink worden verminderd.
De kapitaalinjectie stelt MedEye in staat om uit te breiden naar onder andere Scandinavië en België, waar de eerste ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen nu worden aangesloten. MedEye is een van oorsprong IJslandse onderneming die zich inmiddels met het hoofdkantoor in ’s-Hertogenbosch heeft gevestigd. De softwareontwikkeling vindt nog wel plaats vanuit IJsland.
Zweeds kapitaal voor r&d-softwareplatform Findest
De Zweedse investeringsmaatschappij Partinc stapt in Findest. Dit in 2017 begonnen Amsterdamse bedrijf biedt softwareoplossingen voor research & development (r&d) via zijn platform The R&D Universe. Met de qua grootte onbekend gebleven investering wil Findest de internationale groei van zijn platform versnellen en het team uitbreiden van dertig naar vijftig man.
Volgens Findest is The Universe is ontworpen om bij r&d-afdelingen processen te stroomlijnen, aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren en innovatieprojecten te versnellen. Denk aan het versnellen van deskresearch door het helpen vastleggen, structureren en hergebruiken van technische informatie.
Rebid wordt GoHome én hengelt zo’n 1,5 miljoen euro binnen
Het Amsterdamse verhuurplatform GoHome – voorheen Rebid – heeft een investering opgehaald van ruim 1,5 miljoen euro bij een groep investeerders onder leiding van Wisebird Ventures, opgericht door Coen van Beuningen en Dirk Schluter. Met deze investering gaat GoHome zijn woningverhuurplatform doorontwikkelen om het verhuurproces makkelijker, goedkoper en transparanter te maken.
GoHome automatiseert een groot gedeelte van het verhuurproces, met uitzondering van zaken, zoals de bezichtiging, sleuteloverdracht en eindinspectie. Daardoor hoeven verhuurbedrijven met veel minder makelaars te werken. Daarnaast heeft het platform integraties met de nieuwste technologie voor screening van huurders en huurprijsbepalingen.
Lumo Labs en Shift Invest stappen aan boord bij Roboat
Lumo Labs en Shift Invest kondigen een investering van 550.000 euro aan in Roboat, een spin-out van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS). Roboat levert geavanceerde navigatiesystemen om schepen gedeeltelijk of zelfs geheel autonoom te laten varen in binnenwateren en draagt op die manier bij aan veilig, efficiënt en duurzaam transport en verbeterde stedelijke leefbaarheid. De financiering is cruciaal voor Roboat om een positie te verwerven binnen stedelijke logistiek en binnenvaart en om het team verder uit te breiden. Eerder kreeg de Amsterdamse startup financiering van Delft Enterprises.
Het met artificiële intelligentie-gestuurde systeem van Roboat is ontwikkeld om te presteren in complexe stedelijke en binnenwateren, waar druk verkeer de norm is. Het kan worden geïnstalleerd tijdens de bouw van nieuwe schepen maar ook geïntegreerd worden in bestaande schepen gericht op verschillende toepassingen, zoals passagiersvervoer, het ophalen en afleveren van goederen, inclusief bouwmaterialen en afvalinzameling.
Aurea haalt 2,8 miljoen op voor precisietechnologie boomgaarden
Aurea Imaging in een Series A investering 2,8 miljoen opgehaald. Deze investering stelt Aurea in staat om de inzet van de TreeScout, een op een tractor gemonteerd sensorsysteem voor fruittelers, verder op te schalen. De financiering zal ook gebruikt worden voor de doorlopende ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor de TreeScout. Deelnemers aan de investeringsronde zijn naast de bestaande investeerder Pymwymic, ROM Utrecht Region, Knop ventures, Goeie Grutten Impact Fonds en BarUni Familiefonds.
Het in 2016 opgerichte Aurea is een Utrechts agrarisch techbedrijf, gespecialiseerd in sensorsystemen voor precisie-fruitteelt. Precisietechnologie maakt het voor telers mogelijk om op individueel boomniveau te werken. De TreeScout beoordeelt individuele bomen op parameters zoals bloesemdichtheid en groeikracht en genereert digitale taakkaarten voor machines achter de tractor, zoals spuitmachines.
Privacyplatform Globe Protocol goed voor 1,2 miljoen
Globe Protocol wist 1,2 miljoen euro los te weken bij Simac, de Brabantse OntwikkelingsMaatschappij (BOM) en twee private investeerders. De Eindhoven startup ontwikkelt een platform waarmee de privacy van consumenten beschermd is én bedrijven alsnog waardevolle klantdata ontvangen. De investering moet bijdragen aan de opschalingsambitie van het bedrijf. Globe Protocol kijkt daarvoor niet alleen naar Europa, maar ook naar de Verenigde Staten en Azië.
Het bedrijf uit de Lichtstad springt met zijn platform AnyID in op de wens om anoniemer te surfen. Via de AnyID-app kunnen gebruikers persoonlijke gegevens in een digitale kluis plaatsen. Vervolgens bepalen ze zelf welke informatie voor welk bedrijf zichtbaar is. Zero-party data, heet dat. Maar AnyID bedient niet alleen de consument, ook voor bedrijven is het platform interessant. Third-party cookies verdwijnen namelijk langzaam van het toneel. Dit jaar stopt Google Chrome er bijvoorbeeld mee – 70 procent van de internetters gebruikt Chrome. Met het afschaffen ervan droogt ook de datagoudmijn voor bedrijven op. AnyID springt in dat gat. Doordat consumenten via AnyID akkoord kunnen gaan met het delen van specifieke gegevens, worden de data betrouwbaarder en waardevoller voor bedrijven.
Partner Wouter Glaser wil House of Inclusion laten groeien
House of Inclusion heeft serie-ondernemer Wouter Glaser als partner aan zich weten te verbinden. Met deze investering zet het Amsterdamse consultancybureau een belangrijke stap in zijn missie om diversiteit en inclusie meer mainstream te maken in Nederland en daarbuiten.
Het eind 2023 gestarte House of Inclusion richt zich op het bieden van trainingen, workshops en advies aan bedrijven die hun diversiteit- en inclusie-strategieën willen verbeteren. Volgens Glaser is het bedrijfsleven bij uitstek de plek om verandering door te voeren en te stimuleren. Uit recent onderzoek van McKinsey zou blijken dat bedrijven die investeren in een inclusieve cultuur beter in staat zijn om innovatieve oplossingen te ontwikkelen, talent aan te trekken en te behouden. ‘Uiteindelijk zijn zij maar liefst 39 procent winstgevender dan bedrijven die dat niet doen, aldus Glaser.