COLUMN – Je gezicht wordt straks je paspoort. Je hoeft alleen nog maar je gezicht te laten zien en je kunt doorlopen. Of niet natuurlijk. Dat hangt van je gezicht af.
Nu staat je gezicht ook in je paspoort. Maar op die foto zie je een geïrriteerd iemand die boos op de foto staat omdat zijn oude pasfoto’s niet werden geaccepteerd door die muts bij de balie van het gemeentehuis. Dus toen moest je in zo’n ongemakkelijk hokje nieuwe foto’s maken en een nieuwe afspraak maken omdat je te laat was voor je oude afspraak.
Digitale app-paspoort
Schiphol heeft nu een test gedaan met een digitale app-paspoort. Het schijnt twee keer zo snel te gaan. En toen dacht ik ja, wat gaat twee keer zo snel? Heeft de overheid nu twee keer zo snel mijn gegevens? Weten ze nu twee keer zo snel waar ik ben? En worden zwarte mensen nu twee keer zo snel uit de rij gehaald?
Als iets twee keer zo snel kan, dan zijn we altijd direct voor en aanvaarden we net iets te snel de consequenties. 130 kilometer per uur rijden mag best een paar extra doden kosten. Zodra er een snellere kabel is dan glasvezel dan willen we die gewoon. Zelfs als een partij hierdoor een monopoliepositie krijgt. Het hele klimaat kan de tyfus krijgen als we maar sneller en efficiënter kunnen werken met ai.
Mensenrechten negeren
Omdat wij snel iets willen opzoeken, geven we al onze gegevens aan partijen als Google. En in ruil daarvoor mogen zij bepalen wie de verkiezingen wint. Sterker nog, op de afdeling die de toeslagen afhandelde vonden ze dat ze best wat mensenrechten mochten negeren om de boel iets sneller af te handelen.
Misschien moeten we eerst even twee keer zo snel nadenken voordat we weer iets doorvoeren waar we de consequenties nog niet echt van kunnen overzien.
Jacob Spoelstra
Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.
Quis custodiet ipsos custodes gaat de clou van het verhaal niet om het middel maar om de controle en daarover filosoferen is nutteloos als de monopolisten niet op hun fouten gewezen kunnen worden. In een herhaling van de zetten lees ik dat er alweer aanwijzingen zijn voor fraude met toeslagen door Bulgaren want sociale-fiscale rugnummer is niet onlosmakelijk aan de persoon verbonden, biometrische kenmerken wel. Biometrie zit daarom al lang in ons paspoort en zorgt ervoor dat je daarmee tienmaal sneller door een (grens)controle kunt middels de self-service passport control wat bijzonder prettig is als je niet een halfuur op je koffer hoeft te wachten. To be or not to be heeft efficiëntie in het proces van identificatie dan ook geen tyfus met het klimaat te maken waardoor het een ridicuul verhaal is van vele klepels zonder bellen om ze in te hangen.
De tijdwinst van 16 seconden met een app waarbij je eerst een half uur thuis aan het kloten bent met het uploaden van een video is niet efficiënt, het Automated Border Control System wel.