In deze rubriek een greep uit de stortvloed aan berichten over artificial intelligentie (ai):
Ai-abracadabra voor commissarissen
Het is heel matig gesteld met de kennis van commissarissen over ai. De ‘gemiddelde’ toezichthouder bij Nederlandse bedrijven weet hier geen raad mee. Commissarissen weten niet wat ze met algoritmes aan moeten, laat staan dat ze directies op dit gebied kunnen adviseren.
Uit onderzoek van Grant Thornton (accountancy en advies) blijkt dat commissarissen geen goed beeld hebben van de voor- en nadelen van ai voor de organisatie. Ook de bestuursraden tasten grotendeels in het duister, stellen de onderzoekers Board in Balance en prof. Herbert Rijken. Veelal ontbreekt het aan beleid hoe met ai om te gaan. Discussie is er over de vraag of algoritmes in de organisatie alleen beslissingsondersteunend mogen zijn.
De onderzoekers vinden het opmerkelijk dat geen enkele raad van commissarissen (rvc) het management het gebruik van ai bij het herijken van de bedrijfsstrategie wil ontzeggen. Ook verwonderen ze zich over het geringe enthousiasme van de rvc om inzicht te krijgen in het gebruik van ai in hun bedrijf. Lang niet iedereen is ervan overtuigd dat beleid nodig is voor de omgang met ai. Dat lijkt de onderzoekers een recept voor fiasco’s en ‘een rvc die de kop in het zand steekt’.
Apple Intelligence voorlopig niet in EU
De ‘ai-phone’ laat in de EU nog even op zich wachten. Apple durft het niet aan om Apple Intelligence, een reeks ai-diensten, over heel Europa uit te rollen. Ook andere technologie zoals iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing verdwijnt in de wachtkamer. Apple noemt als reden dat de Digital Markets Act (DMA) het bedrijf zou dwingen de beveiliging van zijn producten en diensten te verlagen.
Als poortwachter moet Apple zich aan een lange lijst voorschriften houden om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Maar volgens de iPhone-maker brengen de wettelijke eisen voor interoperabiliteit de privacy van gebruikers en de gegevensbeveiliging in gevaar. Zolang daar geen oplossing voor is, kan de uitrol van Apple’s ai in de EU niet plaatsvinden.
Ai-taalassistent voor internationale student
Door artificial intelligence (ai) en taalprogramma’s in te zetten, zijn buitenlandse studenten beter in staat om onderwijs in de Nederlandse taal te vol. Dit stelt Toon Otten, docent en onderzoeker bij Hogeschool Inholland te Rotterdam. Hij reageert hiermee op het wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat studies in Nederland niet zomaar in het Engels worden aangeboden.
Voor studenten met Papiaments, Arabisch of Turks als moedertaal heeft zijn Inholland al een ai-taalassistent ontwikkeld die kan helpen met Nederlandse taalvaardigheid. De app maakt gebruik van een conversational ai-aanpak om taalfouten in het Nederlands te identificeren die voortkomen uit de invloed van de moedertaal. Met deze app voor ’taal-fitness’ kunnen betrokken studenten dagelijks hun taalvaardigheid oefenen. Ook is een ai-assistent in ontwikkeling die studenten gepersonaliseerde taalondersteuning geeft.
Tsunami van ai-gegeneerde boeken
De Groene Amsterdammer ontdekte dat ruim 1 op de 25 boeken die Bol.com aanbiedt, grotendeels of volledig door kunstmatige intelligentie zijn geschreven. Dat zijn meer dan 6.500 titels.
Het merendeel was Engelstalig, maar daartussen zaten ook honderden Nederlandse titels. Vooral zelfhulpgidsen komen gemakkelijk met ai tot stand. Het weekblad vindt de meeste titels ‘bagger’: niet kopen want het is een kat in de zak.