De Universiteit Leiden begint in september 2025 met de nieuwe bacheloropleiding Cybersecurity & Cybercrime. Dat is een multidisciplinaire studie waarin het vakgebied van ict-beveiliging vanuit de disciplines informatica, bestuurs- en organisatiekunde, criminologie en rechten wordt benaderd. Volgens de universiteit sluit de opleiding goed aan op de groeiende vraag naar cyberexperts en zijn er voor studenten volop kansen op de arbeidsmarkt.
Bibi van den Berg, hoogleraar Cybersecurity Governance van de Universiteit Leiden is nauw betrokken bij de nieuwe opleiding. Zij noemt themagerichte vakken als ransomware en responsible disclosure de leukste onderdelen van de nieuwe studie die gegeven wordt door docenten én cyberexperts. ‘Zo worden actuele uitdagingen concreet maar ook diepgravend belicht’, aldus Van den Berg. De specifieke focus op cybercriminaliteit is volgens de hoogleraar ‘uniek’. Volgens haar wordt daar in bestaande opleidingsprogramma’s nog maar beperkte aandacht aan geschonken in de vorm van een enkele minor of een enkel vak.
De universiteit stelt dat de opleiding goed aansluit bij de groeiende vraag naar cyberexperts. ‘Het is tegenwoordig namelijk niet meer de vraag óf zich incidenten op het gebied van cybercriminaliteit voordoen, maar wanneer. Naast preventie en het voorkomen van cyberincidenten wordt er lering getrokken uit wat er is gebeurd’, staat in een aankondiging. Om te voorkomen dat de lesstof gedateerd raakt, geven er docenten college die zelf ook onderzoek doen naar actuele cybersecurity- en cybercrime-onderwerpen. ‘Hun resultaten verwerken ze jaarlijks in hun eigen vakken. Bij een themavak zoals ransomware, wordt constant gekeken wat de belangrijkste uitdagingen zijn. Als die niet meer aan bod komen, wordt een vak herontwikkeld’, aldus hoogleraar Van den Berg.
Opleiding en kansen op de arbeidsmarkt
Het eerste jaar krijgen studenten een introductie in de vier, in het intro genoemde disciplines en ontwikkelen ze multidisciplinaire vaardigheden. In het tweede jaar verschuift de aandacht naar incidenten, aanvallen en crises. Studenten leren over de techniek achter cyberaanvallen (informatica), daders en slachtoffers (criminologie), crisismanagement (governance), en strafrecht en digitale opsporing (recht). In het derde jaar worden disciplines en leerlijnen verdiept. De driejarige studie wordt afgesloten met een project waarin een cyberuitdaging wordt onderzocht; daarvan verschijnt een rapportage en een presentatie.
Naast colleges in een lokaal of zaal wordt er ook gebruik gemaakt van alternatieven zoals simulaties, serious games, een oefenrechtbank (moot court) en een hackathon. Volgens de universiteit biedt de opleiding veel kansen op de arbeidsmarkt en zijn er allerlei richtingen om door te studeren. Er zijn zeven door het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging Enisa erkende functies waar de opleiding volgens de aanbieder ‘naadloos’ op aansluit (zie kader onderaan artikel).
Den Haag
De studie wordt aangeboden op de campus van Universiteit Leiden in Den Haag. Daardoor zitten de studenten volgens de universiteit ‘dicht op het vuur’. Er zijn namelijk allerlei internationale en nationale organisaties op het gebied van veiligheid, cybersecurity en cybercrime in Den Haag gevestigd. Van ministeries tot Europol en van de NATO Communications and Information Agency (NATO-NCI) tot het Global Forum for Cyber Expertise (GFCE).
De opleiding is in het Nederlands met enkele Engelstalige vakken. Decanen van middelbare scholen en leerlingen in de bovenbouw van het VWO zijn inmiddels op de hoogte gesteld van de nieuwe studie. De universiteit breidt haar expertise op het gebied van cybersecurity met de bachelor verder uit en is daarvoor op zoek naar drie universitair docenten met expertise in cybersecurity en governance.
CISO en cybersecurity-onderzoeker
Functies die aansluiten op de nieuwe bacheloropleiding Cybersecurity & Cybercrime van de Universiteit Leiden.
1. Chief information security officer. Manager van de cybersecuritystrategie en -uitvoering in een organisatie. Zorgt ervoor dat digitale systemen, diensten en eigendommen zeker en beveiligd zijn.
2. Cyber incident responder. Volgt nauwgezet de stand van de cybersecurity in een organisatie. Grijpt in bij incidenten tijdens cyberaanvallen en verzekert de continuïteit van de ict-systemen.
3. Cyber legal, policy and compliance officer. Zorgt dat de organisatie zich houdt aan de nationale en internationale standaarden voor cybersecurity en juridische vereisten.
4. Cyber security educator Ontwerpt, ontwikkelt en voert uit: awareness, training en onderwijsprogramma’s in cybersecurity en dataveiligheid. Promoot het belang van cybersecurity en zorgt ervoor dat het verankerd is in de organisatie.
5. Cyber security researcher. Onderzoeker in het domein cybersecurity. Verwerkt de onderzoeksresultaten in cybersecurity-oplossingen.
6. Cyber security risk manager. Manager voor cybersecurityrisico’s, met oog voor de strategie van de organisatie. Ontwikkelt, onderhoudt en communiceert over de risicomanagementprocessen en -rapporten.
7. Digital forensics investigator. Ontdekt en volgt digitale sporen die bewijs kunnen vormen voor criminele activiteiten.
Bron: Universiteit Leiden.
Had graag de Master gedaan.. Helaas 16.500 euro per jaar is echt veels te duur. Hoop dat de bachelor wel gewoon in het reguliere financiële systeem gaat, we hebben meer goede mensen nodig.