Interview | Jeff Maggioncalda, ceo van Coursera
Coursera gaat potentiële werkgevers in de toekomst toegang bieden tot de (ai-)vaardigheden van cursisten. De online-cursusaanbieder trekt drie jaar uit om zo’n wereldwijde talentenbank op te zetten. Voor het publiekelijk delen van profielen geldt een opt-in-regeling waarbij cursisten expliciet toestemming moeten geven om te worden benaderd.
Jeff Maggioncalda, ceo van Coursera, kondigde dit aan in een gesprek met Computable tijdens The Next Web (TNW) in Zaandam. De nieuwe database helpt bij het vinden van kandidaten voor teams die vanuit andere landen werken. Maggioncalda: ‘Het werven van talenten wordt gemakkelijker. Als je een ontwikkelteam in Moldavië wilt samenstellen, kan je snel mensen met de juiste vaardigheden vinden. Anderzijds kunnen buitenlandse talenten zo in aanraking komen met interessante werkgevers op afstand.’ De internationale aanbieder van vooral tech-cursussen verwacht op dit gebied te kunnen samenwerken met leidende banenplatforms als Indeed en wervingssites.
Taalbarrières
Maggioncalda verwacht dat ai de globalisering nog verder gaat versnellen. Ai breekt ook de taalbarrières af. Iemand die ai gebruikt, zal steeds vaker een werknemer zonder ai-kennis vervangen. En die concurrent op de arbeidsmarkt hoeft niet per se uit je eigen land te komen. Coursera gebruikt zelf ook veel ai, onder meer om cursussen zoals ‘Generative AI for leaders’ in het Nederlands te vertalen. Volgens Maggioncalda worden de coaches en docenten steeds slimmer. Zo creëerde zijn bedrijf een virtuele ai-docent die vragen van cursisten tijdens het leren kan beantwoorden.
Maggioncalda: ‘Dankzij ai is het leerproces meer te personaliseren. Ai kan geduldig dingen uitleggen. Ook ontstaat zo meer interactiviteit. Je kunt ai ook om een samenvatting van een bepaald deel vragen. Ai geeft desgewenst ook commentaar of kritiek op de cursist. Die feedback verbetert de coaching. Ai beoordeelt verder of de cursist individuele opdrachten moet krijgen. De ai kan ook het lesmateriaal doorgronden dat de instructeur bij het samenstellen van de cursus heeft gecreëerd. Maar aan deze feedback door ai gaat altijd vooraf de zogenoemde ‘peer grading’ waarbij cursisten elkaar beoordelen.’
Luxe
Dankzij ai is het lesmateriaal voorts snel up-to-date te houden. Ai helpt de samenstellers de inhoud van de cursussen aan te passen aan de actualiteit. Dat is bepaald geen overbodige luxe nu de versies van ChatGPT en Gemini elkaar snel opvolgen. Ai assisteert bij het verbeteren van teksten, de productie van audio en in toenemende mate ook de video. Nieuwe versies van videomateriaal zijn te maken zonder dat de video opnieuw hoeft te worden gefilmd. Uiteindelijk komt er nog wel een mens aan te pas om alles te checken en goed te keuren. Maggioncalda zegt ai nog verder te integreren in het cursusmateriaal en de begeleiding van de cursisten.
Coursera werd in 2012 gelanceerd door twee Stanford Computer Science-professoren, Andrew Ng en Daphne Koller, met de missie om universele toegang te bieden tot onderwijs van wereldklasse. Het is nu een van de grootste online-leerplatforms ter wereld met wereldwijd 148 miljoen geregistreerde leerlingen.