Nederland staat voor belangrijke uitdagingen bij de digitalisering. Groot probleem is het gebrek aan ict-specialisten. Maar ook de verdere adoptie van geavanceerde digitale technologie zoals ai en cloud behoeft extra aandacht.
Dit stelt de Europese Commissie in een landenrapport over Nederland in het kader van het Digitale Decennium. Deze tweede rapportage wordt bekeken hoe ver de EU-lidstaten nog afzitten van de doelen die voor 2030 zijn gesteld zoals ‘Gigabit voor elke burger’.
De Commissie vreest dat deze doelstellingen mede door achterblijvende investeringen in de EU niet worden gehaald. Dit geldt met name voor supersnel internet, ai en big data, de chipproductie en ecosystemen van startups.
Prima connectiviteit
In Nederland is het met de connectiviteit prima gesteld. Ook met onze digitale vaardigheden zit het wel snor. 82,7 procent van de bevolking heeft ten minste een basisniveau. Dat is de hoogste score binnen de EU. Een zwak punt is het geringe aandeel van vrouwen onder ict-specialisten. Minder dan een kwart van hen is vrouw.
In 2023 had 13,4 procent van de ondernemingen ai omhelst; boven het EU-gemiddelde van 8 procent. Maar recent viel de jaarlijkse groei van de adoptie terug naar 1,1 procent, terwijl het gemiddelde groeitempo in de EU 2,6 procent bedroeg.
Kwart ai-doelen bereikt
Behoefte bestaat aan meer publieke en private fondsen om succesvolle ai-applicaties op te schalen, met name in kleinere bedrijven, aangezien de toegang tot kapitaal nog steeds onvoldoende is. Nederland heeft nog maar een kwart van de ai-doelstelling bereikt.
Rapportage van de Europese Commissie zijn agitprop als het om de ambtelijke vijfjaren plannen van ambities gaat die niet het draagvlak hebben van de mensen die de plannen moeten betalen. Zo lees ik dat we in ‘Gigabit per burger’ voorop lopen als het om een technische connectie gaat maar in de connectie met het bestuur lopen we achter als het om burgerconsultaties gaat. De directe democratie is aan het infuus van verkiezingen gelegd door het afschaffen van tussentijdse volksraadpleging met een referendum. En autocraten uit Brussel in Den Haag die het hebben over het paard van Troje kennen de geschiedenis slecht want de moraal van dat verhaal ging om goedgelovigheid zoals elke scholier kan toetsen met AI. Wat betreft de Griekse mythologie moeten we nog altijd ons geld terugkrijgen met rente.