Het ordewoord in it voor de financiële sector wordt: hybride multi-cloud. Het moet in drie jaar hét toonaangevende it-model in deze industrie worden. Wat het vandaag nog niet is; dat is nu nog het datacenter of de private cloud.
Tot die bevinding komt de jaarlijkse Financial Services Enterprise Cloud Index (ECI). Dit wereldwijde onderzoeksrapport meet de vooruitgang op het gebied van cloud-adoptie bij bedrijven in de financiële dienstverlenings- en verzekeringssector.
Omdat het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Nutanix nemen we het per definitie met een korrel zout. Al zien we in de rondvroeg die Vanson Bourne uitvoerde bij 1.500 it- en devops-besluitvormers over de hele wereld interessant trends.
Uit hun rondvraag blijkt dat de respondenten verwachten dat er de komende drie jaar bijna drie keer zoveel gebruik zal gemaakt worden van de hybride-multi-cloud-aanpak. Een model dat wordt gekenmerkt door de integratie van privé-infrastructuur met twee of meer publieke cloudplatforms.
In het onderzoek geeft 18 procent van de ondernemingen in de financiële dienstverlening aan dit model vandaag te gebruiken. Maar volgens het onderzoek van Nutanix zou binnen een tot drie de helft van de financiële bedrijven voor hybride multi-cloud gaan. Dat is meer dan in menig andere sector. Vandaag is in de financiële sector datacenter/private cloud (34 procent) het meest voorkomende it-model, gevolgd door hybride cloud (27 procent), maar die modellen zouden de komende jaren fors terugvallen.
Opvallend is dat binnen drie jaar, na hybride multi-cloud, het multiple publieke-cloudmodel (met 23 procent) het op een na meest toegepaste it-model in de financiële sector zou worden. Of hoe er in veel gevallen dus een publieke cloud bij komt kijken.
Applicaties verplaatsen
Er beweegt dus wel wat, letterlijk ook. Bijna alle respondenten (97 procent) in de financiële dienstverlening – en 95 procent wereldwijd – geven aan dat ze in de afgelopen twaalf maanden een of meer applicaties hadden verplaatst naar een andere it-infrastructuur.
De reden waarom financiële ondernemingen applicaties verplaatsen naar een andere infrastructuur, is omdat ze de prestaties van gegevenstoegang, beveiliging en naleving van regelgeving willen verbeteren.
nou oudlid, grijp je kans om lekker te wc-eenden met je hybrid cloud.
zelf ben ik voor private cloud.
Das meestal gewoon nix veranderen, alleen de naam van de dienst.
Cloud in name only, on your own computer.
En nu maar lekker opwarmen in de zon tot er weer een sukkelbeest gaat drinken 😀
De trend is echter hybride-multi-cloud zo valt te lezen, misschien is dat gewoon hybrid met schadow IT.
Vraag is of het om een trend terug naar de private cloud gaat doordat devops-besluitvormers veelal niet nagedacht hebben over allerlei compliance issues waardoor organisaties de data weer in eigen kluis (moeten) zetten. Dino leest zelf maar de ‘handleiding’ want één van de key findings bevestigd wat ik eerder al als reactie gaf op een artikel over DORA.
One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the darkness bind them. In the Land of Mordor where Shadow IT lies.
Vele financiële services draaien al jaren op een soort van hybride multi cloud als ik kijk naar de horizontale uitbestedingen in de verticale dienstverlening met alle betaalterminals en loyaliteitsprogramma’s. Onze digitale afhankelijkheid van het betalen met plastic gaat hierdoor steeds meer om een organisatorische veerkracht van due diligence want zo’n 900 fintechbedrijven in Nederland bieden nieuwe en vaak efficiëntere financiële diensten dan het sukkelbeest van traditionele banken die nog teveel beschermd worden door de staat.
Economische yin en yang op het bierviltje gaan niet om de (ruil)middelen gaat maar de waarde ervan op dat moment. Wij van WC-eend zitten dan ook graag bij het schoteltje van het moeten, €0,25 per vel als je erachter komt dat papier waarde heeft. Want dat 97% van de respondenten aangeeft dat ze met idee van replatforming applicaties naar andere it-infrastructuur hebben overgebracht verbaast me namelijk niks, vraag is echter of respondenten met alle bijkomende compliance cost nog blij zijn met deze shi(f)t.