De ict- en techbranche heeft in vergelijking met andere sectoren veruit de grootste instroom van internationale studenten. Eén op de zes afgestudeerden met een masterdiploma ‘ict of techniek’ van een Nederlandse universiteit of hbo-instelling komt uit het buitenland. Van die groep betreedt een groot deel de Nederlandse arbeidsmarkt.
Dit blijkt uit het rapport ‘Blijfkansen van afgestudeerde internationale studenten uit het Nederlands hoger onderwijs en hun impact op arbeidsmarktramingen’ van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht. De opstellers concluderen dat het aantal internationale studenten in het hoger onderwijs de afgelopen jaren sterk is toegenomen en dat die afgestudeerden een belangrijk onderdeel uitmaken van het nieuwe arbeidsaanbod op de Nederlandse arbeidsmarkt. ‘De omvang daarvan verschilt sterk per richting, met een hoge instroom voor de richtingen techniek en ict’, aldus de onderzoekers.
Ongeveer veertig procent van de internationale studenten in de richting ‘techniek en ict’ woont een jaar na afstuderen nog in Nederland. Een groot gedeelte van hen werkt hier ook. Dit betekent voor de arbeidsmarkt dat ruim één op de zes afgestudeerden met een masterdiploma in de richting techniek of ict, buitenlands is, en vooral van buiten de Europese Unie komt. Zij maken dus een belangrijk deel uit van het nieuwe arbeidsaanbod voor deze vakgebieden. Ter vergelijking: van de buitenlandse afgestudeerden in de richtingen economie en maatschappij woont bijna twintig procent een jaar na afstuderen nog in Nederland. Voor de studierichtingen onderwijs en zorg is de blijfkans ook groot, maar het aantal buitenlandse studenten is laag. Omdat deze opleidingen veelal Nederlandstalig zijn, zijn deze minder toegankelijk voor buitenlandse studenten, concluderen de onderzoekers. De afgestudeerden die blijven, trekken vooral naar de vijf grootste steden in Nederland.
Toename internationale studenten
Uit de cijfers blijkt dat internationale studenten vaker dan Nederlandse studenten de richting ‘economie en maatschappij’ afronden. Daarnaast behalen vooral studenten die van buiten Europa komen een diploma in de ‘techniek en ict’. Daarentegen zijn internationale studenten nauwelijks vertegenwoordigd in ‘zorg en onderwijs’. Vooral grote hbo-studies zoals ‘verpleegkunde’ en de pabo kennen nauwelijks internationale aanwezigheid.
Het aantal en aandeel internationale studenten dat afstudeert in het Nederlandse hoger onderwijs is sinds 2011/2012 toegenomen. Deze toename werd vooral veroorzaakt door een sterke stijging van internationale afgestudeerden uit wo-masters, en meer recent ook wo-bachelors.
Meer Indiase, minder Chinese afgestudeerden
Wat volgens de onderzoekers vrijwel onveranderd is gebleven, is dat zo’n zeventig procent van die internationale studenten uit EER-landen (Europese Economische Ruimte), Suriname, het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland afkomstig is. Binnen die groep zijn er wel verschuivingen. Zo zijn er relatief minder Duitse internationale studenten en meer Italiaanse en Spaanse studenten die hun diploma in Nederland behalen.
Het aandeel van Chinese studenten in het totaal aantal internationaal afgestudeerden per jaar neemt af, terwijl de groep afgestudeerden met een Indiase nationaliteit relatief groter wordt. Het aantal Chinese afgestudeerden steeg van ongeveer 1100 naar bijna 1600 per jaar, terwijl hun aandeel in het totaal aantal internationale afgestudeerden afnam van 8.5 procent naar 6.4 procent. De groep Indiase afgestudeerden in het Nederlands hoger onderwijs steeg van bijna tweehonderd in 2011/2012 naar bijna duizend in 2021/2022. Hun aandeel in het totaal nam daarmee snel toe van 1.5 procent naar bijna 4 procent.
‘Het aandeel Chinese studenten dat één jaar na afstuderen nog in Nederland is voor de afstudeercohorten 2011/2012 tot 2021/2022 rond de 45 procent. Dit is vrij gemiddeld voor studenten uit niet-EER landen en erg vergelijkbaar met studenten uit andere Oost-Aziatische landen zoals Japan en Zuid-Korea. De blijfkans van Indiase studenten na één jaar ligt boven de 65 procent en is daarmee dus wel flink hoger dan gemiddeld en ook dan die van Chinese studenten’, stellen de onderzoekers. Daarbij plaatsen ze de kanttekening dat dit gaat over alle Chinese en Indiase studenten, dus niet specifiek over ict- of techniek-studenten.
Tsja, je komt niet naar Nederland om hier verpleegkunde of pabo te studeren, al hoef je voor pabo toch je Nederlands niet te beheersen of beetje te kunnen rekenen 😉
Je komt naar Nederland om later flinke facturen te kunnen sturen naar de overheid vanwege je ICT arbeid. Mooi meenomen is dat de overheid geen clue heeft mbt wat ze vragen maar wel een flinke pot met geld.
We hebben wel een hekel aan gelukszoekers uit het buitenland, behalve als ze iets kunnen waar we een tekort aan hebben.
Vroegah :
O, Nederland, let op u saeck
De tijt en stond is daer
Opdat nu in den hoek niet raek
U vrijheit, die voorwaer
U ouders hebben dier gecocht
Met goed en bloet en leven
Want sy werd nu gantsch en ’teenemael gesocht
Tot niet te zijn verheven
Beschut, beschermt, bewaert u land
Let op het Spaensch bedrog
ey, laet niet nemen uyt u hand
U Privilegien toch
Maar thoont u elck een man vol moed
In ’t houden van u wetten
Boven al dient God en valt hem steets te voet
Dat Hij op u mach letten