Het noodlijdende Atos is bevrijd van de molensteen om zijn nek: een nettoschuld van 3,1 miljard euro. Meer, de it-dienstverlener ontvangt een kapitaalinjectie van 233 miljoen euro. De crediteuren hebben hierover gisteren een principeakkoord bereikt.
Met de financiële herstructurering is een belangrijke horde genomen. De weg ligt nu vrij voor een overname door de miljardair Daniel Kretinsky. Deze kapitaalkrachtige puinruimer bood vorige week woensdag aan opnieuw met Atos te willen praten. De Tsjech wilde Atos al eerder redden. Maar een consortium van Onepoint, Econocom en Butler Industries kreeg de voorkeur. Afgelopen dinsdag leed hun reddingspoging onverwachts schipbreuk, nadat tijdens de onderhandelingen met de crediteuren een hooglopende ruzie was ontstaan. De banken en obligatiehouders zetten de gesprekken met Atos over de financiële voorwaarden tot herstructurering echter voort. Resultaat was dat gisteren na zeer lange onderhandelingen eindelijk een akkoord is bereikt.
In totaal wordt 2,8 miljard euro aan ‘oude’ schuld (plus onbetaalde rente) in aandelen omgezet. Door de kapitaalinjectie ontstaat een nieuwe schuld, waarvan honderd miljoen euro wordt omgezet in aandelen. Het totale bedrag aan in aandelen geconverteerde schuld komt zo op 2,9 miljard euro. Overigens hebben deze aandelen nauwelijks waarde. Banken en obligatiehouders nemen dus een enorm verlies, maar een faillissement zou nog pijnlijker zijn. Boven op de kapitaalinjectie hebben de banken en obligatiehouders nog tussen de 1,5 en 1,675 miljard euro aan nieuwe financiering toegezegd. Implementatie van de voorgestelde financiële herstructurering leidt ertoe dat de bestaande aandeelhouders hun bezit massaal zien verwateren. Voor hen blijft minder dan 0,1 procent van het aandelenkapitaal over.
Atos ondersteunt naast het EK voetbal ook de komende Olympische Spelen in Parijs als technologiepartner. De contracten hiervoor werden al jaren geleden gesloten, hetgeen verklaart waarom de reclameborden van Atos bij elke wedstrijd zichtbaar zijn.
Oude schuld ingeruild voor een nieuwe en nog onduidelijk of herstructurering leidt tot winstgevendheid want van obligatiehouder naar aandeelhouder lijkt me een wisseling in de zeggenschap. Nauwelijks waarde lijkt me dus relatief als je van schuldeiser zonder zeggenschap opeens mee kunt beslissen over fusies en overnames als aandeelhouder.