De Dutch Datacenter Association en NLdigital gaan hun leden nog maar eens wijzen op de verplichte energiebesparende modus van servers in datacenters. De omgevingsdiensten schroeven de controle daarop omhoog, melden ze. Net als andere branches moet ook de datacenterbranche voldoen aan wettelijke maatregelen om het energieverbruik te verminderen. De automatische spaarstand bij lage serveractiviteit is een erkende maatregel, maar nog niet overal ingesteld.
Servers in datacenters verbruiken minder energie zodra hun zogeheten powermanagement is geoptimaliseerd. Dat weet de branche al jaren en optimalisatie van deze instellingen is zelfs wettelijk verplicht. Toch staat niet op alle servers in datacenters de energiebesparende optie ingeschakeld. En dat terwijl gemiddeld tien procent besparing mogelijk is op het totale energieverbruik in datacenters, aldus de brancheorganisaties.
Een uitdaging voor datacenteruitbaters is dat zij geen zeggenschap hebben over de servers die in het pand staan. ‘Zij kunnen de maatregel dus niet uitvoeren of controleren. Dat zijn de klanten van de datacenters’, licht directeur Stijn Grove van de DDA toe. Dit is volgens hem de aanleiding van het convenant dat de brancheorganisaties nu samen met de landelijke vereniging van omgevingsdiensten hebben opgesteld.
Werkwijze
Om datacenterbeheerders op weg te helpen, ontwikkelde de overheid in 2023 de werkwijze ‘Energiebeheer voor servers in datacenters‘. Een jaar eerder stelde een samenwerkingsverband van NLdigital, Amsterdam Economic Board en hardwarefabrikanten de handleiding ‘Happy flow’ (pdf) op, eveneens met tips over hoe je servers kunt aanpassen zodat ze energiezuiniger worden. De juiste instellingen zijn afhankelijk van de gebruikte hardware en software zoals het besturingssysteem. Overigens vertelt de DDA-directeur dat sinds 2020 nieuwe servers volgens EU-regels af fabriek standaard in de energiebesparingsmodus worden gezet.
Brancheorganisaties DDA en NLdigital riepen hun leden al eerder op om de energiebesparende serverinstellingen te gebruiken. Nu ook de landelijke vereniging van omgevingsdiensten aanhaakt bij de oproep, lijkt het menens. Omgevingsdiensten zien toe op de naleving van milieuwetten en -regels en handhaven daarop.
Volgens de belangenverenigingen neemt de energiebehoefte de komende jaren alleen maar toe, onder meer door de groeiende vraag naar ai-toepassingen. Tussen 2022 en 2026 zou de energiebehoefte met vijftig procent toenemen, van 100 naar 150 Twh. Twh staat voor terawattuur, een eenheid van energie die gelijk is aan duizend miljard wattuur.
‘Balanced mode’
Bij de installatie van nieuwe servers wordt geadviseerd deze direct in ‘balanced mode’ te zetten. Hierdoor worden klokfrequenties van de processor aangepast aan de werkdruk, legde technisch adviseur Dirk Harryvan van Certios eerder uit aan Computable. In het geval dat een processor langer werkloos is (idle) en de powermanagement-instelling het toestaat, is de processor in een lagere energietoestand te brengen of zelfs uit te zetten. Dit kan gemiddeld tien procent energie besparen, zonder merkbare gevolgen voor de serverprestatie.