Noord-Nederland heeft initiatieven gelanceerd voor een versnelde talentontwikkeling met het oog op Beethoven, het plan bedoeld om het tekort aan technisch geschoold personeel aan te pakken en zo de halfgeleiderindustrie en bedrijven als ASML voor Nederland te behouden. De drie Noordelijke provincies verwachten tussen 2025 en 2030 3.200 extra afgestudeerden per jaar in de techniek te kunnen leveren. Hiervoor worden nieuwe opleidingen ontwikkeld zoals een opleiding Instrumentenmakerij (mbo), een Associate Degree Analysetechnieken (hbo) en een Engineering Doctorate Autonomous Systems (wo).
Kennisinstellingen in Groningen hebben hun propositie nadrukkelijk verbreed naar de gehele regio Noord-Nederland. Ze komen in aanmerking voor een deel van de 450 miljoen euro die het kabinet tot en met 2030 voor talentontwikkeling heeft uitgetrokken. Daarna is er jaarlijks tachtig miljoen euro beschikbaar. Naast Groningen ontwikkelen ook Eindhoven, Delft en Twente hiertoe plannen. Behalve op nieuwe opleidingen zal er worden gestuurd op het verhogen van de instroom van techniekstudenten, het verminderen van de uitval van techniekstudenten, het benutten van ‘verborgen’ arbeidspotentieel en het stimuleren van inclusie.
Instellingen van onderwijs en onderzoek zijn al gewend samen te werken met bedrijven uit bijvoorbeeld Innovatiecluster Drachten en bedrijven uit de maakindustrie in de regio Emmen. Bovendien voert Noord-Nederland de regionale HTSM (High Tech Systemen en Materialen)-agenda voor ‘smart & green systems’. Doel daarvan is kennis, bedrijvigheid en talent samen te brengen op het gebied van autonome systemen en toekomstbestendige ‘computing’.
Voordelen voor de regio
Hoewel Beethoven in eerste instantie is gericht op de versterking van de halfgeleiderindustrie in het zuiden van het land, zijn er duidelijk voordelen voor de regio. In Noord-Nederland gevestigde bedrijven maken geavanceerde materialen, precisie-componenten en systemen die sensortechniek, mechatronica, slimme software en elektrotechniek combineren. Witec, Hittech en NTS Norma zijn al jaren toeleverancier van ASML. Ook de regionale ontwikkelingsmaatschappij NOM, Hardt Hyperloop en IT Hub Hoogeveen behoren tot de organisaties die zich achter de plannen hebben geschaard.