De Amerikaanse regering wil de verkoop van de antivirussoftware van Kaspersky in de Verenigde Staten verbieden. Er is angst dat het bedrijf onder invloed staat van de Russische overheid, wat de nationale veiligheid in gevaar brengt. Dit meldt de Britse techsite Computing.
Volgens Amerikaans minister van Handel Gina Raimondo heeft Kaspersky-software diepe toegang tot computersystemen. De software kan worden misbruikt voor het stelen van gevoelige informatie, het installeren van malware en het tegenhouden van belangrijke softwareupdates. Vooral bij klanten in kritieke infrastructuur en overheidsinstellingen zou dit grote risico’s betekenen.
‘Rusland heeft de capaciteit en de intentie om Russische bedrijven als Kaspersky in te zetten om persoonlijke informatie van Amerikanen te verzamelen en te misbruiken’, aldus de bewindspersoon. ‘Daarom zijn we genoodzaakt om de actie te ondernemen die we vandaag doen.’ Het aangekondigde verbod per 29 september 2024 is mogelijk dankzij een wet die een paar jaar geleden van kracht werd.
Geopolitiek
Kaspersky reageert strijdvaardig op het besluit en schrijft het toe aan de geopolitieke situatie. De Russische regering raakte de afgelopen jaren gebrouilleerd met veel westerse landen, onder meer door de inval in Oekraïne. Het softwarebedrijf ontkent de aantijgingen en overweegt juridische stappen.
Juist om de schijn van banden met de Russische overheid te doorbreken, verplaatste Kaspersky in 2018 zijn kernactiviteiten van Rusland naar Zwitserland. Het gaat om opslag en verwerking van klantgegevens en software-assemblage, inclusief updates voor dreigingsdetectie. Veel activiteiten vinden nog plaats in Moskou. Ook geeft het bedrijf sinds een aantal jaar onder meer in Utrecht klanten, overheden en toezichthouders de mogelijkheid om de broncode te bekijken. Naar eigen zeggen is dit om de transparantie en integriteit te garanderen.
Veel westerse overheden deden Kaspersky enkele jaren geleden in de ban, ook de Nederlandse rijksoverheid.