De cloudsector wil met de overheid in gesprek over hoe Nederland minder afhankelijk wordt van de hyperscalers uit Amerika. De marktpartijen, verenigd in de Dutch Cloud Community, herkennen zich in een oproep uit de Tweede Kamer om vaker te kiezen voor een Nederlandse of Europese cloudleverancier. Maar de wensen en voorwaarden vanuit de overheid zijn nog onbekend en dus is overleg nodig.
‘Het begint met het gesprek aan te gaan en elkaar recht in de ogen te kijken’, schrijft de DCC in een blog getiteld ‘Een gebalanceerd cloudbeleid voor de Nederlandse overheid is wel degelijk mogelijk’. Volgens de DCC weet de Nederlandse sector niet wat de overheid verwacht en onder welke voorwaarden de landelijke en gemeentelijke overheden zaken zouden willen doen. ‘De juiste gesprekken worden nog niet gevoerd.’
De DCC reageert op de initiatiefnota over cloudbeleid bij de overheid, die Kamerleden Jesse Six Dijkstra (NSC) en Barbara Kathmann (GroenLinks-PvdA) eerder deze maand presenteerden. Zij hekelen de migratie van de rijksoverheid naar Amerikaanse cloud-aanbieders, zoals Microsoft. De parlementariërs willen dat de Nederlandse overheid lokale cloudbedrijven, en communicatie- en datadiensten stimuleert, het aanbestedingsbeleid aanpast en structureel investeert in cloudonderwijs en -opleidingen. Tegen 2029 zou er een ‘volwassen nationale cloud-infrastructuur’ moeten zijn.
De belangenclub, waarin ruim honderd voornamelijk Nederlandse techbedrijven zijn verenigd, hoopt dat het ministerie van EZK of de staatssecretaris van Digitale Zaken de regie neemt voor een gesprek tussen overheid en sector. Het doel is om knelpunten te inventariseren en gezamenlijk te bepalen wat de sector kan leveren, welke elementen je beter uit de publieke cloud kunt halen, welke obstakels er zijn en hoe deze op te lossen.
Een aanzienlijk deel van de overheidsbeslissers vermoedt de nodige ‘unknown unknowns’ bij zichzelf. Daarom gaan ze risicomijdend te werk. Er zijn maar weinig debacles ontstaan door samenwerking met Microsoft laat staan dat individuen daarop zijn aangesproken. Net als operating systems kunnen cloud aanbieders zich beter richten op met Google Cloud-, AWS- en Azure-geïntegreerde diensten dan proberen er een alternatief voor te zijn. Je kunt alleen maar heel goed met hyperscalers concurreren op prijs maar daar is absoluut niemand bij de overheid in geïnteresseerd. Of wellicht hooguit integendeel, hoe meer je uitgegeven hebt hoe beter je achteraf kunt verdedigen er zo veel mogelijk aan gedaan te hebben een eventueel plaatsgevonden debacle vermeden te hebben. Ook ambtenaren denken vooruit.