De Delftse quantum-startup Qblox krijgt een kapitaalinjectie van 26 miljoen dollar om de ontwikkeling van hun controle-elektronica en -software (control stacks) te kunnen versnellen. Door uiterst schaalbare hardware en software te integreren stelt het jonge bedrijf bouwers van quantumcomputers in staat om de industriële wereld te bereiken.
Met het geld dat grotendeels van Invest-NL en het Franse Quantonation komt, gaat Qblox de r&d en productontwikkeling fors uitbreiden. Het is de bedoeling om het researchteam dat uit ruim 95 leden bestaat, ruim te verdubbelen.
Niels Bultink, mede-oprichter en ceo van Qblox, spreekt van een mijlpaal in de reis van Qblox om de ontwikkeling van quantumsystemen voort te stuwen. Zijn bedrijf maakt deel uit van een kwartet Delftse startups die samen een nieuwe geïntegreerde quantumcomputer voor de cloud bouwen.
Cruciale schakel
Qblox levert daarbij als gespecialiseerde partij de ‘laag’ software en elektronica die nodig is om alles aan elkaar te knopen. Bultink ziet quantum als een waardeketen waarbij zijn bedrijf een cruciale ‘schakel’ voor zijn rekening neemt. De benadering van de groep Delftse bedrijven verschilt van bijvoorbeeld IBM en het Twentse Quix die zelf complete quantumcomputers bouwen.
Qblox levert momenteel al aan meerdere fabrikanten van volledige systemen. In totaal heeft het Delftse bedrijf al honderd klanten, waaronder vele academische en industriële laboratoria. Zijn technologie werkt ongeacht het type en het aantal qubits, de basiseenheden van informatie in quantumcomputing. De elektronica kan duizenden qubits controleren en uitlezen.
Aandelen
Tot nog toe financierde Qbox zijn groei uit eigen inkomsten en wat leningen. Dankzij de Series A-financieringsronde is nu een versnelling mogelijk. Ook QDNL participaties (Quantum Delta) en de Europese Innovatieraad (EIC), die eerder leningen hadden verstrekt, krijgen in ruil voor de nieuwe financiering aandelen.
Overigens kan het nog wel tien jaar duren voordat de quantumcomputers de rekenkracht van supercomputers gaan overtreffen en commercieel aantrekkelijk worden.