GroenLinks-PvdA en Nieuw Sociaal Contract (NSC) hekelen de cloudmigratie van de Nederlandse rijksoverheid. Volgens hen wordt alles stilletjes naar de Amerikaanse cloud verhuisd. Ze presenteren daarom een plan om de overheid van het Microsoft-infuus te krijgen. Dit moet voorkomen dat er straks geen Nederlandse cloud meer bestaat en starters geen kans krijgen.
‘Door innige samenwerking tussen het Rijk en Microsoft zet Nederland lokale alternatieven buitenspel. Een ict’er wordt eerder gevraagd naar ervaring met Microsoft, dan om innige systeemkennis.’
In een initiatief-nota proberen beide partijen de toenemende invloed van Microsoft in te dammen. De kamerleden Barbara Kathmann (GroenLinks-PvdA) en Jesse Six Dijkstra (NSC) doen in deze nota aanbevelingen om vaker te kiezen voor een cloudleverancier van Nederlandse of Europese bodem. ‘De Nederlandse autonomie kan alleen worden bewaakt als de afhankelijkheid van Amerikaanse megabedrijven afneemt,’ stellen zij.
Shared Service Centers
Ze verbazen zich erover dat de Shared Service Centers (SSC’s) van de ministeries steeds meer data overhevelen naar Microsoft Azure. Nagenoeg alle bewindslieden zeggen dat Big Tech niet te veel macht moet krijgen. Maar tegelijk maken de departementen waarover zij de politieke leiding hebben, steeds de makkelijkste en goedkoopste keuzes. Zo wordt onze afhankelijkheid van de drie grootste bedrijven (Microsoft, Amazon en Google) steeds groter.
Barbara Kathmann: ‘Als we ministeries fysiek zouden verhuizen naar panden in Californië zou het land te klein zijn. Maar wanneer we onze hele digitale infrastructuur naar Microsoft in de Verenigde Staten laten verhuizen, kraait er geen haan.’ Ze zegt dat ook verslagen van gesprekken tussen ministers in Amerika terechtkomen. Ook zouden de mailarchieven van ministers naar de cloud verhuizen. Maar staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) ontkent dit.
Essentiële diensten in eigen land
Groenlinks/Pvda en NSC willen dat essentiële diensten zoals mail- en chatapplicaties in eigen beheer worden gehouden. Doel is in 2029 voor tenminste 30 procent clouddiensten uit Nederland te gebruiken. Daarnaast moet de rijksoverheid haar macht als grootste ict-afnemer in het land beter aanwenden. Door Nederlandse inkoopkracht in te zetten kunnen kleinere spelers een kans krijgen te groeien. Ten derde willen beide fracties de chief information officers binnen het Rijk verantwoordelijk stellen voor het bewaken van de strategische autonomie. Door dit als harde eis op te nemen in verschillende wetten is het tij te keren.
Na de zomervakantie debatteert de Tweede Kamer over de toegang van overheden tot de publieke cloud en de enorme dominantie van de Amerikaanse hyperscalers.
Hoor ik hier nu onvervalst nationalisme van mensen die vooraan staan om de Nederlandse autonomie over te dragen aan Brussel?
Een gebrek aan innige systeemkennis is toch vooral te danken aan de dommigheid van politici die zich druk maken over de mail- en chatapplicaties. Systems of Collaboration zijn namelijk niet het probleem als we overwegen dat verslagen van gesprekken tussen ministers gewoon in handen van de Amerikanen komen doordat sommige bestuurders daarmee hun bruidsschat voor het volgende baantje leveren. Edward Snowden stelde al dat de cloud om spionage gaat en ik voeg daar het cynisme van loyaliteit aan toe want innig systeem van kennissen gaat meestal niet om het landsbelang.
Wat betreft het verhuizen van mailarchieven wordt nog weleens vergeten dat in de communicatie tussen een zender en ontvanger er twee partijen zijn, welke partij het bewijs laat stranden in één van de belastingparadijzen is niet relevant want Nederlandse inkoopkracht in zetten om kleine spelers groot te maken druist in tegen Europese aanbestedingswetten aangezien er is meer dan een eerlijk speelveld voor de rode innovatie van commodificatie. Want aangaande het verhandelbaar maken van iets in publiek-private samenwerking levert de exclusiviteit van rechten op intellectuele eigendommen nog altijd problemen op door gehoorzaamheid aan een systeem.
Innige systeemkennis gaat niet alleen om de techniek, de ontkenning van verdwijnende mailarchieven is makkelijk te weerleggen met de feiten want de Rutte doctrine ging om het laten verdwijnen van het bewijs. Alexandra van Huffelen liegt dus maar dat deed Dilan Yeşilgöz ook over de nareizigers. Zoals dat Barbara Kathmann en Jesse Six Dijkstra liegen over de dominantie van Amerikaanse hyperscaler vanwege een politieke agenda.
Hoezo “in Amerika” dat MS spul staat gewoon in Amsterdam(Hoofddorp) en Middenmeer
De Nederlandse autonomie is cruciaal en de Rijksoverheid moet minder afhankelijk worden van Big Tech op een ander continent. De risico’s van IT-afhankelijkheid nemen alleen maar toe. Door steeds meer data naar Amerikaanse techreuzen te migreren, vergroot je deze risico’s alleen maar verder. Onze Rijksoverheid zou zorgvuldiger moeten overwegen waar ze de cloud voor inzetten en niet altijd moeten kiezen voor de makkelijkste en goedkoopste optie.
Het is sowieso een slimme zet dat de Rijksoverheid haar macht als grootste ICT-afnemer beter gaat inzetten. Want wat is het alternatief? Dit is veel gevallen beperkt want concurreren met de grote cloud providers is nagenoeg onmogelijk. Waarom richt onze Rijksoverheid geen eigen government-cloud op? Met de schaalgrootte van onze Rijksoverheid moet hier toch een succesvolle businesscase van te maken zijn. De data kunnen worden verdeeld over meerdere nationale datacenters, waarbij de verschillende ministeries elk hun eigen platform hebben met verschillende beveiligingsniveaus.
Door de focus te leggen op een government cloud in eigen land kunnen we niet alleen de veiligheid en betrouwbaarheid van onze data verhogen, maar ook de innovatie en werkgelegenheid in eigen land stimuleren. Bij succes zal hier vanuit commerciële bedrijven ook veel interesse in zijn.
Zo kan de Rijksoverheid een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame en sterke digitale infrastructuur, die is afgestemd op onze nationale behoeften en prioriteiten en helpt de Rijksoverheid ook nog eens bij het vergroten van de groei en veerkracht van de Nederlandse ICT-sector.