Oracle en Google, tot voor kort bepaald geen vrienden van elkaar, gaan nauw samenwerken. Daarmee lost Oracle zijn belofte in om voor een multicloud te zorgen. Dit voldoet aan de behoefte van bedrijven die klant zijn van zowel Oracle als Google. Ook kunnen zij binnenkort makkelijker migreren van Oracle naar Google en andersom. Daarnaast worden de implementatie en het beheer van meerdere clouds eenvoudiger gemaakt.
De cloudinfrastructuur van Oracle wordt gekoppeld aan die van Google. Klanten krijgen de mogelijkheid om Oracle Cloud Infrastructure (OCI) en Google Cloud-technologieën te combineren. De nieuwste Oracle database-technologie past voortaan ook naadloos op Google’s clouddiensten, aldus Oracle-president Larry Ellison.
Volgens Google-topman Sundar Pichai kunnen klanten de databases en applicaties van Oracle benutten, samen met het platform en de artificiële intelligentie (ai)-mogelijkheden van Google Cloud. Oracle-klanten zullen diensten als Vertex AI en een ‘foundational model’ als Gemini gemakkelijker kunnen gebruiken.
Onlangs kondigde Oracle ook een partnerschap aan met Microsoft en OpenAI. De database-gigant stelt zijn cloud-infrastructuur open voor diensten van Microsoft en zijn krachtige ai-partner.
AWS de volgende?
Tegelijk wil Oracle zijn eigen cloud-databasediensten aanbieden op platforms van beide andere hyperscalers. Het Azure AI-platform wordt uitgebreid naar OCI. Recent maakte Oracle al bekend dat de vraag naar het trainen van ai-modellen op Oracle’s cloudinfrastructuur fors toeneemt. In dit kader zijn al meer dan dertig grote ai-verkoopdeals gesloten met een totale waarde van meer dan 12,5 miljard dollar, claimt het Amerikaanse concern.
Nu deals met Google en Microsoft zijn gesloten, is het wachten op een overeenkomst met AWS. Dat zou Oracle’s multi-cloud-strategie compleet maken. IDC-analist McCarthy verwacht dat Oracle AWS daartoe kan dwingen, nu Azure en Google Cloud nader tot Oracle zijn gekomen. Volgens hem zet de nieuwe deal de positie van AWS, ‘s werelds grootste cloudaanbieder, onder druk. Dat Oracle een doorbraak kon forceren, komt door zijn dominante positie op gebied van databeheer. Het bedrijf kan namelijk bepaalde problemen oplossen die deze hyperscalers zelf niet goed aan kunnen.
Beschikbaar
Oracle Interconnect for Google Cloud (database-diensten in datacenters van Google Cloud) is spoedig in Frankfurt beschikbaar. De meeste klanten in Nederland en België maken gebruik van de Oracle cloud-regio in Amsterdam. Er zijn er ook wat die draaien in Frankfurt. Later dit jaar komt de nieuwe aanbieding, Oracle Database@Google Cloud, beschikbaar. Frankfurt krijgt die ook als eerste in Europa. Maar vervolgens worden beide oplossingen snel uitgerold naar andere regio’s wereldwijd.
Oracle Exadata Database Service, Oracle Autonomous Database Service en Oracle Real Application Clusters (RAC) zullen later dit jaar worden gelanceerd in vier regio’s, waaronder UK South (Londen) en Duitsland Centraal (Frankfurt).