Nieuwe fotonica-chips zullen de komende jaren nog geen rol spelen bij de reductie van het elektriciteitsverbruik van datacenters. En een routekaart voor edge computing is niet nodig. Stijn Grove, directeur van de Dutch Datacenters Association (DDA), zegt dit in een reactie op een motie van het Nieuw Sociaal Contract (NSC) die vandaag in stemming komt.
Het NSC-kamerlid Femke Zeedijk vraagt de regering uiterlijk eind dit jaar een visie op datacenters in Nederland te ontwikkelen. Daarin moeten expliciet routekaarten voor fotonica en edge computing worden meegenomen, stelt Zeedijk, die tien jaar werkte als strategisch adviseur bij ASML.
Grove plaatst hier de kanttekening bij dat deze technologie ervoor zorgt dat internet goed werkt en dus niet nieuw is. ‘Het is al vijftig jaar een basis achter dataverbindingen. Nieuwe op licht gebaseerde chips of geïntegreerde componenten op basis van fotonica kunnen inderdaad energiebesparing opleveren. Maar deze nieuwe chips zijn nog ver van ons vandaan. Tien jaar geleden zeiden ze nog, dat duurt nog tien jaar, en heden ten dage spreekt men van vijftien jaar; dus dat gaat niet snel.’ De door Zeedijk genoemde opschaling van de productie van dergelijke chips in Nederland is dus in zijn ogen nog lang niet aan de orde.
Ook plaatst de DDA-directeur kanttekeningen achter het voorstel van Zeedijk om ook een routekaart te maken voor edge computing. Het NSC-kamerlid stelt dat grote datacenters zijn te vervangen door kleinere datacenters en dataopslag in lokale apparaten, op te laden via lokale energiebronnen, gebruikmakend van edge computing. Grove: ‘Edge computing wordt al toegepast. Zo heeft elke provincie in Nederland meerdere kleine datacenters dicht bij de gebruikers’. Anders functioneren ziekenhuizen, transportsystemen, energienetwerken, betalingsverkeer en dergelijke niet.’
Landelijk beleid
Het NSC wil dat de regering keuze-scenario’s maakt waarin de effecten van datacenters op de welvaart worden afgewogen tegen energieverbruik, netcongestie, ruimtebeslag en de noodzaak tot digitalisering. In 2022 was al een motie van Queeny Rajkowski (VVD) aangenomen met nog meer wensen ten aanzien van datacenters. Daarin worden criteria genoemd zoals het verplichte gebruik van restwarmte waar mogelijk en het niet koelen met drinkwater.
Grove besluit: ‘We zijn voor een landelijk eenduidig beleid maar het beleid moet wel zijn gebaseerd op de feiten en kennis van de markt. Ook moet er oog zijn voor de internationale marktdynamiek en geopolitiek. Het beleid moet verder openstaan voor publiek-private samenwerking.’
Dat Stijn niet meer relevant is voor de economische ontwikkeling in onze digitale delta blijkt wel uit het feit dat edge computing op dit moment een groeimarkt is die aan de stoelpoten van datacentra zaagt door zoiets als IoT. En ja, de bezemkast als klein datacenter is er al heel lang maar veel organisaties hebben nog een uitdaging om deze te verduurzamen. Een routekaart voor de edge lijkt me nodig want je kunt statistisch meer winnen in de huisvesting hiervan als ik kijk naar de vaak inefficiënte koeling en de inefficiënte voeding van apparatuur met een gemiddelde leefttijd van 7 jaar. En lang leve de wet van Moore waardoor alleen al ziekenhuizen, gemeentehuizen en provinciehuizen hun CO2-uitstoot met 40% of meer kunnen verlagen.
Missen is gissen want het voordeel van de edge is dat je exact weet hoeveel stroom de totale bezemkast gebruikt, je weet als organisatie ook exact wat de impact op het klimaat van veranderingen in de infrastructuur is. En helemaal leuk wordt het als je ook nog weet welke stroom je zelf opgewekt hebt want die grote accu voor de UPS kun je natuurlijk prima opladen als de zon schijnt. Dus ja, een routekaart om de edge te verduurzamen lijkt me raadzaam omdat daar het laaghangende fruit hangt. De makkelijk te verplaatsen workload kun je tenslotte ook draaien in een datacenter wat volledig op duurzame energie zoals waterkracht draait.
Willen we meer of minder datacentra….