Zsolt Szabo, momenteel vicepresident bij Capgemini Nederland, wordt genoemd als de nieuwe staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering. In die rol neemt hij het stokje over van Alexandra van Huffelen en mag hij in het nieuwe kabinet de digitalisering van Nederland aanjagen.
Szabo staat bekend als iemand die zich zowel in de politiek als in het bedrijfsleven en de ict-sector goed manifesteert. De afgelopen zeventien jaar was hij bij Capgemini als vicepresident betrokken bij de tak die zich bezighoudt met innovatie binnen de publieke sector. Hij zou kennis hebben van onderwerpen als cloud computing, smart mobility, blockchain, elektronische identificatie en digitale overheid. Daarnaast is hij sinds 2010 vicevoorzitter van ECP, platform voor de informatiesamenleving.
Pleidooi
Tussen 2003 en 2006 was Szabo Tweede Kamerlid namens de VVD, met onder meer ict in zijn portefeuille. In die periode hield hij vurige pleidooien voor een aparte minister voor ict. ‘We willen één bewindspersoon de bevoegdheden en macht geven. Het mooiste zou zijn als het een minister wordt op het ministerie van algemene zaken die echt zaken kan regelen’, zei hij in 2006. Hij wilde zo’n ict-minister ook bevoegdheid geven om provinciale en gemeentelijke overheden tot ict-samenwerking te bewegen. ‘Het moet iemand zijn die de boel kan regisseren. Die zegt: ‘met deze standaarden werken we, met deze systemen en voor die en die datum moet het zijn ingevoerd’.’
De discussie over een ict-minister is nog niet voorbij, hoewel de formerende partijen nu wederom kiezen voor een staatssecretariaat voor het thema digitalisering. Van Huffelen was sinds januari 2022 staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering, vallend onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Zij was de eerste die deze rol had. Voor Van Huffelen was Raymond Knops als staatssecretaris van BZK verantwoordelijkheid voor de digitale overheid.
RDI
Verder wordt Dirk Beljaarts genoemd als minister van Economische Zaken (EZ) in het nieuwe kabinet-Schoof. Als zodanig draagt hij onder andere de verantwoordelijkheid over innovatie en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). De RDI is toezichthouder op de Nederlandse digitale infrastructuur, bijvoorbeeld telecom, internet, cybersecurity en de digitale veiligheid van smart devices. Zo regelt de organisatie de aanstaande 5G-frequentieveiling.
Zowel Szabo als Beljaarts zijn namens regeringspartij PVV voorgedragen als bewindspersoon. Hun benoeming is nog niet definitief en moet nog door het parlement worden bekrachtigd.
Korte lijntjes
De ervaring die Szabo heeft in zowel de ict-wereld als de politiek leverde hem in het verleden soms kritiek op. Vooral rond 2014 en 2015, toen tv-programma Zembla de wantoestanden in de wereld van publieke ict beschreef. Uit de uitzendingen bleek dat ict-dienstverleners, zoals Capgemini en Ordina, weinig motivatie hebben om grote projecten tijdig af te ronden.
‘Bij Capgemini wijzen de Zembla-bevindingen in de richting van een echte modus operandi van systematisch uitschudden van klanten’, schreef insider en Computable-columnist René Veldwijk destijds. Szabo was bij de ict-dienstverlener verantwoordelijk manager en zou als oud-Kamerlid korte lijntjes met de Tweede Kamer hebben waardoor de houding van de dienstverlener vermoedelijk niet verandert, redeneerde Veldwijk in zijn opiniestuk ‘Marktleider in de ict-faalindustrie’. Ook NRC viel de korte lijntjes op.
Goed dat de Computable redactie bij dit artikel een link naar het artikel van René Veldwijk heeft gezet.
Wat ook vermeld had mogen worden, is dat Szabo een uitgesproken tegenstander is van open source software.
Voor de ICT-faalindustrie is het namelijk veel lucratiever om in eigen beheer ‘het wiel opnieuw uit te vinden’, te verkopen en de enig mogelijke leverancier voor onderhoud te worden. Een andere lucratieve benadering is om commerciële software door te verkopen en te onderhouden.
Waar de VVD nog enigszins verborgen corruptie bedreef, gaat dat met de PVV openlijk, zoals je ook ziet met extreem-rechtse regeringen in Hongarije, Polen, Servië, enzovoorts. (Voor degenen die newspeak prefereren: vervang ‘extreem-rechts’ door ‘autoritair anti-liberaal nativistisch-nationalistisch’.)
Wijzen zonder bewijzen neem ik aan dat het grijze vlak om een redactionele opinie gaat, de journalistieke waarde ervan is namelijk niet erg hoog. Ook verwijzing naar oud nieuws veranderd niks aan de feiten, typering insider is feitelijk onjuist want René is niet de klokkenluider die hij pretendeert te zijn. Ooit ingehuurd omschrijft beter de rol van iemand die erg weinig motivatie had om opdrachten af te ronden, wie zonder zonde is werpe de eerste steen….
Ervaring als last of lust kan ik me wel vinden in eerdere statements van Szabo over ‘OSS fetisjisme’ omdat leesbare code niks veranderd aan onderhoudbaarheid ervan, de overheid heeft moeite met het onderhoud van leesbare Cobol code omdat kennis verloren is gegaan. Een politieke mening van Nico is dan ook bijzonder grappig als ‘het wiel opnieuw uitvinden’ niet om OSS gaat maar om open standaarden. De portabiliteit gaat om marktwerking tussen de leveranciers en commodificatie wordt nog weleens vergeten als ideologie.
De enige mogelijke leverancier in het onderhoud gaat dan ook meer om een contractuele kant dan de technische kant want in een Orwelliaanse newspeak gaat herdefiniëring om recht lullen wat krom is. In de vervanging van arbeid zie ik de verplaatsing naar genoemde landen omdat ‘fout’ wel goedkoper is. Klagende academici missen de boot omdat een onderhoudbaarheid van de code uitbesteed is door andere academici.