Afas Software voert per 1 januari 2025 een vierdaagse werkweek in voor alle medewerkers. Het kantoor gaat op vrijdagen dicht; klanten kunnen het softwarebedrijf wel bereiken. De arbeidsvoorwaarden blijven hetzelfde.
Afas wil medewerkers stimuleren om extra aandacht te besteden aan zichzelf, mantelzorg, kinderen, vrijwilligerswerk en anderen die het nodig hebben. Om die reden noemt het softwarehuis het ‘ontwikkeldag’. ‘Tijd is voor iedereen een schaars goed. We lijken in een ratrace te zitten en komen niet altijd toe aan waar het echt om gaat in het leven. Door introductie van deze dag is daar meer tijd voor’, vertelt Afas-directeur Bas van der Veldt. ‘Werk kan zo veel leuker en beter, en met meer oog voor de maatschappij. Voor ons is het belangrijk dat we administratief werk automatiseren, zodat werk leuker wordt en er tijd overblijft.’
De vierdaagse werkweek moet ook voor klanten positief uitpakken. Om de service verhogen, zal Afas veel aandacht leggen op innovatie en efficiëntie. Zo heeft is de supportafdeling al een aantal jaren proactief ingericht: medewerkers volgen het gebruik van de software door klanten, zien problemen aankomen, en helpen klanten vroegtijdig om incidenten te voorkomen. Op vrijdag is er altijd een serviceteam bereikbaar.
Opschalen
Medewerkers leveren door invoering van de vierdaagse werkweek niet in op arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, dertiende maand, pensioen en vakantiegeld. Ze blijven ook gewoon acht uur per dag werken. Wie al vier dagen werkt, krijgt een compensatie. Het softwarebedrijf is niet van plan om meer krachten te werven ten gevolge van deze introductie.
In de afgelopen 25 jaar is de productiviteit van de medewerkers van Afas met 650 procent gestegen. Van der Veldt ziet invoering van de vierdaagse werkweek als een geweldige innovatiekans en denkt dat het bedrijf er juist nóg productiever van wordt. ‘Het is een enorme stap, waar we ongelofelijk naar uitkijken. We hebben de afgelopen tijd gezien dat er al heel veel kan. Van de inzet van slimme automatisering, ai en andere tools, tot gezamenlijk implementeren, en sollicitatiegesprekken online voeren. En we hebben er vertrouwen in dat er meer creativiteit dan ooit gaat ontstaan.’