De gemeenteraad van Eindhoven heeft ingestemd met de uitbreiding van ASML. Dat betekent dat de fabrikant van chipmachines naast Eindhoven Airport een campus mag bouwen.
Op zo’n vijftig hectare wil de onderneming een fabriek neerzetten waar ongeveer 20.000 medewerkers aan de slag kunnen. Op de huidige campus – op zeven km afstand – werken 23.000 krachten. Tijdens de raadsvergadering werden zorgen geuit of de regio deze groei wel aankan. Want het gaat ook om uitbreiding van toeleveranciers. In totaal zou het gaan om ongeveer 70.000 werkplekken. Uit onderzoek van Newcom, in opdracht van Omroep Brabant, blijkt dat een derde van de bevolking in de regio zich afvraagt of er wel genoeg woningen, huisartsen, scholen en dergelijke zullen zijn voor de aanwas. Een groot deel van de raad deelde deze gevoelens. Niettemin ging de raad akkoord.
ASML heeft eerder aangegeven bij te willen dragen aan de sociale infrastructuur die de uitbreiding met zich meebrengt: 2.500 euro per werknemer per jaar. Dat komt neer op een bedrag van meer dan vijftig miljoen euro. De komende jaren kan het oplopen tot ongeveer het dubbele. Wethouder Stijn Steenbakkers benadrukte in gesprek te zijn met zowel ASML als het Rijk over steun voor de voorzieningen.
De verwachting is dat in 2026 de eerste spade de grond in kan, maar dat kan ook 2027 zijn. Het streven is om eind dit jaar tot een definitieve overeenkomst te komen tussen ASML en de gemeente. Het plan is dat de nieuwe medewerkers in 2030 aan het werk kunnen op de Brainport Industries Campus.
Niet op één paard
Een van de toeleveranciers is Sioux Technologies. Dit bedrijf ontwikkelt, ontwerpt en assembleert nieuwe systemen of modules, met klanten als Thermo Fisher en Philips. In het Eindhovens Dagblad toont bestuurder Leon Giesen zich ingenomen met de stevige groei in de halfgeleiderindustrie. Maar hij wil niet op één paard wedden. ‘Als ASML een keer niest, zijn we met z’n allen ziek’, zegt hij.
Giesen is net terug uit de VS en heeft er een langjarige ontwikkelopdracht voor een pharmabedrijf binnengehaald. Sioux verwacht te groeien van vijfhonderd naar duizend medewerkers voor activiteiten in de halfgeleiderindustrie. De overige driehonderd medewerkers moeten evenwel ook genoeg te doen hebben. Daarom wil het bedrijf internationaliseren en de activiteiten meer spreiden. Die ontwikkeling is eerder al ingezet. Oprichter en eigenaar Hans Duisters leidt de Aziatische tak met vestigingen in Vietnam, China en Singapore. Voor opdrachtgevers in de Verenigde Staten doen Sioux ook softwareontwikkeling vanuit Vietnam en Singapore.