David Layani gaat met zijn it-consultancybedrijf Onepoint het noodlijdende Atos redden. Na maanden van wurgende onzekerheid is vannacht de knoop doorgehakt. De raad van bestuur koos voor het herstructureringsvoorstel van de Fransman die financieel wordt gesteund door Butler Industries en het Frans-Belgische Econocom.
Volgens Atos-ceo Paul Saleh voldoet Onepoint aan alle financiële vereisten. 2,9 miljard euro schuld wordt omgezet in aandelen. Verder krijgt Atos nieuwe leningen van 1,5 miljard euro, inclusief driehonderd miljoen aan bankgaranties.
Daarnaast komt er een nieuwe emissie van aandelen, waarbij het Onepoint-consortium 175 miljoen euro inbrengt, goed voor een belang van 21 procent. De crediteuren brengen 75 miljoen euro in, dat 9 procent van aandelenkapitaal omvat. De herstructurering geeft de bestaande aandeelhouders het nakijken. Hun belang verwatert tot minder dan 0,1 procent van het totale aandelenkapitaal. In juli moeten de financiële details van de herstructurering zijn uitgewerkt.
Verdeeld
Volgens Franse media was de board verdeeld. President Jean-Pierre Mustier zou veel meer hebben gevoeld voor het financieel hechter onderbouwde reddingsplan van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky. Maar de schuldeisers vonden dat Kretinsky van hen een te groot offer vroeg. In zijn voorstel moesten de banken en obligatiehouders vele honderden miljoenen euro’s meer kwijtschelden dan bij Onepoint. De crediteuren kozen uiteindelijk voor een oplossing die hen vooralsnog het gunstigste uitvalt.
De afgelopen dagen hebben beide partijen hun voorstellen aangepast. Op het laatst probeerde Kretinsky nog het pleit te beslechten door een kapitaalverhoging van vijfhonderd miljoen euro en tweehonderd miljoen euro aan extra liquiditeit te bieden. Layani acht een kapitaalverhoging van 250 miljoen euro voldoende. In beide voorstellen betalen de huidige aandeelhouders het gelag.
Omdat de crediteuren deels met aandelen worden gecompenseerd, ontstaat een gigantische verwatering. Layani, die met 11 procen de grootste aandeelhouder is, ziet zijn eigen bezit krimpen tot 0,01 procent. Maar de nieuwe deal geeft zijn groep zoals gezegd een belang van 21 procent.
In zijn geheel
Layani denkt dat Atos het beste als één geheel kan doorgaan, waarbij Tech Foundations (outsourcing) en Eviden (data, cloud en security) elkaar versterken. Kretinsky wilde daarentegen meer een actief verkoopbeleid volgen en onderdelen afsplitsen. Overigens neemt de Franse staat nog wel bepaalde defensie- en kritische-infrastructuuractiviteiten over.
Econocom-topman Jean-Louis Bouchard zei eerder veel te zien in de aanpak van Layani. Hij is ambitieus, moedig en snapt hoe Atos en it-dienstverlening werken. Sinds het vertrek van Thierry Breton had het volgens Bouchard daaraan ontbroken.
Banenbehoud
Volgens Atos heeft een ‘groot aantal’ crediteuren zich achter het voorstel geschaard, zij het niet de aanvankelijk vereiste twee derde meerderheid. Dat geeft Atos het vertrouwen dat een definitieve overeenkomst is te bereiken onder ‘Franse controle’. Franse politici en vakbonden zijn ook pro-Layani omdat van hem meer banenbehoud wordt verwacht.