De FNV is blij dat er iets meer zekerheid ontstaat voor de werknemers van Atos, nu afgelopen nacht eindelijk is besloten dat de groep rond de Franse it-consultant Onepoint de noodlijdende it-dienstverlener gaat redden.
Ger Klinkenberg, bestuurder van de FNV ICT, is verheugd dat de kogel door de kerk is. Het reddingsplan betekent in ieder geval een adempauze na vele maanden van twijfels over de toekomst van Atos.
Vele vragen
Maar tegelijk blijft Klinkenberg met vele vragen zitten, met name over de plannen die Onepoint-topman David Layani heeft voor de activiteiten van Atos buiten Frankrijk. Daar is momenteel nog weinig zicht op. Wat er over zijn plannen naar buiten is gekomen, betreft vooral Frankrijk. De track record van Onepoint als overnemende partij is bovendien summier.
Klinkenberg vindt het mooi dat Atos vooralsnog bij elkaar blijft. Layani vatte zijn voornemens in dit verband samen met de term ‘OneAtos’. Dit betekent voor Nederland dat de 1.150 medewerkers van Tech Foundations (outsourcing) en hun 1.550 collega’s van Eviden (data, cloud, security) in één concernverband kunnen blijven opereren. In het alternatieve plan van de Tsjechische bedrijven-saneerder Daniel Kretinsky, die de strijd om Atos heeft verloren, was de kans groot dat beide onderdelen van elkaar zouden worden gescheiden.
Van baan wisselen
Klinkenberg is blij dat een wat hij noemt ‘Philips-scenario’ wordt vermeden, waarbij de lakens worden opgeschud en talloze onderdelen op zichzelf komen te staan dan wel in de verkoop gaan. Het voordeel van de constructie die David Layani kiest, is dat er meer ruimte ontstaat voor werknemers die als gevolg van de reorganisaties van baan moeten wisselen. In ieder geval op de korte termijn komt er voor de wereldwijd 95.000 Atos-medewerkers meer behoud van banen.
Voor Klinkenberg is het nog een vraagteken hoe het ESG-beleid (environmental, social, governance) van Atos eruit gaat zien, nu Onepoint, Butler Investments en Econocom het bij de it-dienstverlener voor het zeggen krijgen. Atos weigerde tot nog toe een cao af te sluiten. De arbeidsvoorwaarden worden in een AVR-regeling vastgelegd.
Salariskloof
Klinkenberg: ‘Om te voorkomen dat vooral jonge talenten het bij Atos voor gezien houden, zullen de salarissen omhoog moeten gaan. Het afgelopen jaar kregen de Atos-werknemers in Nederland een klein nominaal bedrag erbij. Aan de onderkant kregen mensen gemiddeld 6 procent extra, terwijl de bovenkant er slechts 3 procent op vooruitging. Bij 10 procent inflatie is dat weinig.’ De FNV-bestuurder hoopt dat de salariskloof met andere it-dienstverleners wordt gedicht. ‘Anders wordt het heel lastig personeel en dus kennis te behouden.’
Verder vraagt Klinkenberg zich af hoe de verkoop van de supercomputer-activiteiten, missiekritische systemen en cybersecurity aan de Franse staat voor Nederland uitpakt. Ook buiten Frankrijk beheert Atos kritische it-systemen. Denk aan de uitkering van volksverzekeringen door de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de systemen van het Openbaar Ministerie en systemen van Justitie, Defensie en Politie.
Zelf beheer doen
Onduidelijk is wat het lot is van de onderdelen uit BDS (big data en security), die wel strategisch van belang zijn maar niet naar de Franse staat gaan. Klinkenberg oppert de mogelijkheid dat de Nederlandse overheid zelf het beheer naar zich toetrekt. Want mochten deze onderdelen later omvallen, dan zijn de gevolgen niet te overzien.
De FNV noemt het positief dat Atos van een belangrijk deel van de schuldenlast is bevrijd. Klinkenberg: ‘Het omzetten van vreemd vermogen naar eigen vermogen is op zichzelf niet verkeerd, maar we proberen wel uit te dokteren tot welke rentelasten de nieuwe herfinanciering leidt.