Techstartup Duckduckgoose heeft 1,3 miljoen euro opgehaald bij investeerders. Het Delftse bedrijf levert detectiesoftware om deepfake-beelden en -spraak te herkennen. Nu deepfake-fraude toeneemt, bijvoorbeeld bij identificatieprocessen, stappen investeerders in om het bedrijf te laten groeien.
Het geld komt van investeringsfonds SI3 van Shaping Impact Group en Ctrl+Alt+Invest, die samen een miljoen euro in de startup steken. Eerder dit jaar stapten Aruma Ventures, Graduate Entrepeneur en Kwetter in voor gezamenlijk 300.000 euro. Daarmee komt het bedrag in deze eerste investeringsronde op 1,3 miljoen euro.
Duckduckgoose levert een api waar klanten beeldmateriaal naartoe kunnen sturen. De content wordt dan met behulp van ai-toepassingen geanalyseerd op sporen van manipulatie. Het bedrijf gaat de investering gebruiken om zijn positie in de wereld van digitale identiteit te vergroten. Het maakt zijn technologie ook ‘schaalbaar’ voor meerdere scenario’s zoals het tegengaan van deepfake-porno, nepnieuws en deepfake-telecommunicatie.
Tweede Kamer
De startup werkt voor banken en verzekeraars en ook voor de Tweede Kamer om mogelijke gemanipuleerde beelden van Kamerleden te onderzoeken. Daarnaast is het Nederlands Forensisch Instituut opdrachtgever en doen internationale veiligheidsdiensten en het Amerikaanse ministerie van Defensie regelmatig een beroep op de deepfake-speurders. Directeur Parya Lotfi: ‘We zijn blij dat investeerders de mogelijkheden zien van onze software. Bankfraude, sextortion, opruiing, maatschappelijke polarisatie… Wie kwade bedoelingen heeft, kan met deepfakebeelden veel schade aanrichten. Maar met onze software kun je deepfake ontmaskeren.’