KPN richt samen met het ABP een nieuw bedrijf op waarin 3.800 zendmasten en daklocaties worden ondergebracht. Het telecombedrijf krijgt een meerderheidsbelang van 51 procent, het resterend percentage gaat naar het ambtenarenpensioenfonds als belegger. In het kader van deze transactie kopen KPN en het ABP TenneT geheel uit.
In de nieuwe constructie krijgt KPN meer grip op de passieve mobiele infrastructuur die een belangrijk fundament vormt voor 5G-netwerken.
Voorheen had TenneT via zijn bedrijf Novec en de Open Tower Company (Novec en ABP) de meeste zeggenschap over de antenne-opstelpunten. Een meerderheid daarvan was in het bezit van het bedrijf dat het hoogspanningsnet in Nederland en grote delen van Duitsland beheert. KPN zelf had slechts een beperkt aantal eigen zendmasten. KPN en het ABP kopen TenneT nu geheel uit.
De inbreng van het ABP is puur financieel. KPN en ABP werken al samen bij de uitrol van glasvezel. De nieuwe deal sluit aan op het streven van het pensioenfonds nog meer te betekenen voor de infrastructuur van Nederland. Harmen van Wijnen, bestuursvoorzitter ABP: ‘Via deze samenwerking met KPN versterken we de Nederlandse mobiele netwerken.’
Volgens een ingewijde sluit KPN hiermee een handige deal. ‘Voor het pensioenfonds is het gewoon een onroerend goed deal met een vast rendement, dus prima te begrijpen. Tennet speelt geld vrij wat ze broodnodig hebben voor de uitbreiding van het stroomnet. Iedereen wint.’
De antenne-opstelpunten blijven toegankelijk voor de verschillende mobiele operators en andere frequentiegebruikers. Omdat de ruimte voor zendmasten schaars is, wordt het voor mobiele operators de laatste jaren lastiger om nieuwe opstelpunten te realiseren. Ook vervanging van bestaande locaties bij aflopende huurcontracten kan complex zijn. KPN en ABP willen het beheer van het passieve netwerk verbeteren. Dit moet resulteren in toekomst-vast gebruik van de locaties, harmonisatie en vereenvoudiging van huurcontracten.