Het programma ter modernisering van de bestaande applicaties voor uitvoering van de Wet op de rechtsbijstand (Wrb) is slecht beheersbaar. Zo oordeelt het Adviescollege ICT (AcICT) in een BIT-advies. Dit euvel maakt de realisatie extra duur en traag, wat ook doorwerkt in het toekomstige beheer.
De aanpak van het vervangingsprogramma sluit niet aan bij de Raad voor Rechtsbijstand (RvR). Bovendien wordt de ict-oplossing onnodig complex, zo luidt de kritiek. De Wrb voorziet in vergoeding van rechtshulpverlening. Het Adviescollege adviseert nu om meer beheerst aan de slag te gaan. Zo kan de Raad vanaf het beginstadium van het programma de aanpak ervan beter laten aansluiten op de omvang van de opgave. Dit voorkomt ook dat er dubbel werk wordt uitgevoerd, Tevens kan zo’n aanpak ertoe leiden dat er een duurzaam en aanpasbaar applicatielandschap ontstaat.
Daarnaast adviseert het Adviescollege om vanaf de aanvang van het programma te sturen op een goed beheersbaar (it-)landschap door vereenvoudiging van de architectuur en onderliggende software. Het is zaak om de monitoring in te richten op de kwaliteit van de softwareontwikkeling en regie te voeren op de marktpartijen.
Weerwind
De Raad volgt het advies op om de aanpak te veranderen, zo blijkt uit een reactie van demissionair minister Frank Weerwind (Rechtsbescherming). Het programma blijft bij de drie agile-teams. Afgezien wordt van een groei naar vijf teams. Hierdoor worden de beheersrisico’s kleiner. Ook ontstaat er een betere balans tussen de werkvoorraad en de verwerkingscapaciteit van de agile-teams. De extra tijd die beschikbaar komt voor het opbouwen van de werkvoorraad zal zich positief terugbetalen in minder herstelwerk en daardoor minder faalkosten en uitloop later in het programma.
Verder werkt de Raad een migratie- en transitieplan uit voor het ruim dertig jaar oude systeem Gras. Dit om duidelijkheid te bieden in de volgorde waarin de nieuwe functionaliteit gebouwd moet worden. Bovendien komt er een plan voor de migratie van data en een strategie om de data over te zetten naar het nieuwe systeem.
Ook wordt de bouw meer gericht op duurzaam beheer en onderhoud, zoals het Adviescollege heeft aanbevolen. De Raad vereenvoudigt de doelarchitectuur tot de noodzakelijke technologische componenten door zo veel mogelijk gebruik te maken van het primaire ontwikkelplatform. Een aantal architectuurkeuzes wordt herzien met als doel de softwareontwikkeling en het beheer eenvoudiger te maken, terwijl de centrale component minder belasting krijgt.
De sturing van het programma richt zich op de realisatie van een goed aanpasbaar applicatielandschap. De richtlijnen en kaders krijgen een aanpassing zodat er gewerkt is te werken binnen algemeen in de markt gebruikte standaarden. Dit voorkomt een vendors lock-in en maakt het eventueel wisselen van leverancier bij aanbesteding en beheer eenvoudiger.
Wendbaarheid
De Raad zal expliciet uitwerken wat de eis voor wendbaarheid betekent en wat daarvoor nodig is in het applicatielandschap. Per applicatieonderdeel komt er een documentatie welke (beheer)functionaliteit configureerbaar of aanpasbaar moet zijn door functioneel beheer bij frequent voorkomende aanpassingen en wanneer code-aanpassingen verwacht mogen worden bij minder vaak voorkomende wijzigingen. Ook is er oog voor een goede overdraagbaarheid tussen leveranciers.