Het aantal banen in de sector Informatie en communicatie stijgt dit jaar met 1,4 procent. Voor 2025 wordt een toename van 1,5 procent verwacht. Dit meldt UWV in de Arbeidsmarktprognose 2024-2025. Behalve it-bedrijven vallen ook mediabedrijven onder deze sector.
In het lopende jaar is de groei het hoogst (2,3 procent) in de sector specialistische zakelijke diensten die ook it-consultancy omvat. Ook over 2024 en 2025 gemeten neemt het aantal banen daar procentueel het sterkst toe, zo luidt de prognose. Met ruim een miljoen banen is dit een hele grote sector. Ook organisatieadviesbureaus, accountants en juridische dienstverleners zitten daarin. Het type werk in deze sector is behoorlijk intensief, stelt UWV. Een toegenomen vraag vertaalt zich dus ook snel naar extra banen. Bij accountantskantoren komt steeds meer werk voor compliance, controle en advies. Ook de vraag naar juristen en organisatieadviseurs neemt toe.
UWV neemt in deze prognose de sectorindeling van het CBS als basis. In verschillende sectoren kunnen mensen met een ict-beroep werkzaam zijn. Ict-beroepen zijn namelijk niet aan één bepaalde bedrijfssector gebonden. Het grootste deel, namelijk 61 procent, werkt in een andere sector dan ‘Informatie en communicatie’. Volgens Lambrecht van Eekelen, arbeidsmarktadviseur Analyse & Onderzoek bij UWV, gaat de eerder genoemde specialistische zakelijke dienstverlening daarbij aan de kop. Ook in de financiële dienstverlening, openbaar bestuur en industrie werken relatief veel ict-ers.
Krappe arbeidsmarkt en toenemende automatisering
De spanning op de arbeidsmarkt is weliswaar iets afgenomen maar UWV spreekt nog steeds van een krappe arbeidsmarkt. Werkgevers zullen ook steeds meer kijken naar maatregelen die niet per se leiden tot meer personeel, maar juist de arbeidsproductiviteit verhogen. Zo zetten sectoren als de industrie en groothandel vol in op automatisering. Ook in de sector vervoer en opslag is sprake van toenemende automatisering.
Dat de investeringen in de industrie momenteel teruglopen doet volgens Van Eekelen geen afbreuk aan deze trend. Automatisering is daar een langlopend proces, stelt hij. Zijn inschatting is dat het om een kortstondige dip in de investeringen gaat. ‘Er is veel vraag naar consumptiegoederen. Om aan die vraag te voldoen moeten bedrijven hun productie anders organiseren. Automatisering speelt daarbij een belangrijke rol.’
Stijgende trend voorbij?
Over 2024 en 2025 ontstaan naar de prognose van UWV in de sector Informatie en communicatie 63.000 vacatures, ongeveer evenveel als in het onderwijs of het transportwezen (inclusief opslag). In het algemeen leidt de verwachte groei in het aantal ontstane vacatures niet tot een grotere personeelskrapte. Dit komt omdat de werkloze beroepsbevolking in beide jaren toeneemt, waardoor meer mensen beschikbaar komen om vacatures te vervullen.
Uit andere UWV-studies blijkt dat het aantal werkzame ict’ers tussen halverwege 2020 en het derde kwartaal van 2022 sterk toenam. Eind 2022 was deze stijgende trend plotseling voorbij en bleef het aantal werkzame ict’ers ongeveer gelijk. In 2023 daalde het aantal werkenden met een ict-beroep zelfs licht. In het vierde kwartaal van 2023 waren er 537.000 ict’ers werkzaam.
Vanaf 2022 lijkt het aantal vacatures voor ict-beroepen over het hoogtepunt heen. In 2023 staan er ieder kwartaal net iets minder vacatures open dan het kwartaal ervoor. In het laatste kwartaal van 2023 stonden er bijna 26.200 vacatures open.
Nldigital en VvDN
Nldigital en VvDN toonde zich recent somberder dan het UWV. Volgens de branchevereniging is de groei van de ict-arbeidsmarkt vorig jaar volledig stilgevallen (gebaseerd op andere cijfers). Zij maakt dan ook zorgen over de haalbaarheid van de vele plannen tot verdere digitalisering in de samenleving. Ook de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) schetste kortgeleden een negatiever beeld. Detacheerders in de ict hebben te maken met omzetkrimp, bleek uit haar meest recente nieuwe MarktMonitor.