Wervingsadministratie (Carv), ai-collega’s (Neople), quantumcrypto (Q*Bird), een gezonder-leven-app (NewU), bouwregels (Struck) en goedkopere kaartjes (WeTicket): uiteenlopende onderwerpen waarvoor jonge it-ondernemers oplossingen hebben bedacht. En waarvoor in de aflopen weken kapitaalverschaffers financiële steun verleenden: van miljoenen tot een bescheiden startgeld.
Carv verwerft tien miljoen dollar voor recruiter-tool
Recruitment-ai-bedrijf Carv kondigt aan tien miljoen euro aan startkapitaal te hebben opgehaald, na de lancering van zijn wervingsplatform. Onder de investeerders bevinden zich Global Founders Capital en verschillende onafhankelijke angel-investeerders die eerder bedrijven als Slack, Miro en Revolut steunden. Met de financiering wil de Amsterdamse startup zijn groei versnellen en de mogelijkheden van zijn platform uitbreiden.
Carv stelt dat zijn door artificiële intelligentie (ai) gedreven oplossing recruiters veel administratief werk uit handen neemt. Denk aan het schrijven van functiebeschrijvingen en het maken van aantekeningen bij sollicitatiegesprekken tot het opstellen van kandidatenlijsten. De oprichters van Carv, Barend Raaff en Matthijs Metzemaekers, zijn geen onbekenden op het terrein van innovatieve wervingstechnologie. Zij bouwden eerder Harver, een ai-tool die wordt ingezet bij de selectie van kandidaten voor vacatures.
Neople krijgt 6 miljoen voor opleiden digitale medewerkers
Neople, een softwarebedrijf dat artificiële intelligence (ai)- ontwikkelt voor klantenserviceteams in e-commerce, heeft zes miljoen euro opgehaald in een investeringsronde. Die werd geleid door Newion en Simon Capital en ondersteund door bestaande investeerders Peak en Curiosity. De startup uit Den Bosch gebruikt het geld om de Duitse markt te betreden (kantoor in Berlijn) en het eerste ai-trainingscentrum voor digitale collega’s te lanceren.
Neople begin 2023 opgericht om een einde te maken aan wat het noemt, de grootste uitdaging bij de klantenservice: goede hulp bieden onder hoge werkdruk. De startup beweert dit probleem op te lossen door ai-software aan te bieden waarmee digitale servicedeskcollega’s met een eigen karakter en de juiste ‘soft skills’ zijn te ontwikkelen. Inmiddels hebben al zo’n honderd Nederlandse en Duitse bedrijven een ‘Neople’ ingehuurd, waaronder Rituals, The Social Hub, PSV Eindhoven, PON Bikes en Vitaminstore.
Q*Bird tapt 2,5 miljoen bij investeerders
Q*Bird haalt 2,5 miljoen euro op om de groei van zijn Falqon-quantumbeveiligingstechnologie te versnellen. De investeringsronde wordt gezamenlijk geleid door QDNL Participations en Cottonwood Technology Fund, met deelname van InnovationQuarter. Q*Bird zal de financiering gebruiken om zijn commerciële partnerschappen op te schalen, waartoe nu al onder meer Havenbedrijf Rotterdam en Eurofiber behoren.
Q*Bird, een begin 2022 opgerichte startup uit Delft, biedt quantumcryptografie als verbeterde, ontapbare beveiliging tegen de huidige cyberbedreigingen en ter voorbereiding op toekomstige aanvallen van quantumcomputers op de digitale infrastructuur (‘het quantuminternet). Dit product Falqon is gebaseerd op de fundamentele natuurwetten.
Dutch Sport Tech Fund vindt NewU van vitaal belang
Dutch Sport Tech Fund investeert in de Amstelveense scale-up NewU. Het bedrijf ontwikkelde een datagedreven vitaliteitsapp die werknemers helpt om gezonder te leven met op maat gemaakte tips op het gebied van eten, bewegen en slapen. De app bestaat uit twee onderdelen: een individueel (met die tips, strategiebepaling en monitoring) en een gezamenlijk programma om te zorgen voor verbinding tussen collega’s, wat met het vele thuiswerken geen overbodige luxe is.
NewU wil dat een miljoen mensen gezonder leven met hun app en hoopt uit te groeien tot de grootste vitaliteitsapp in Europa. Het bedrijf is in 2019 opgericht door de wedstrijdroeiers en bewegingswetenschappers Gijs Limborgh en Bart Spangenberg. Inmiddels zijn er gebruikers in Nederland, België, Luxemburg en Engeland. NewU gebruikt de investering voor buitenlandse expansie.
Struck bouwt verder met geld van Antler en een lening van de Rabobank
Antler, een venture capital-fonds voor startersinvesteringen, steekt honderdduizend euro in Struck, een aanbieder van een ai-ondersteund complianceplatform voor de bouwwereld. Deze startup uit Amsterdam stelt zo architecten, ontwikkelaars en aannemers in staat om het doolhof van bouwvoorschriften te beheersen, tijd en kosten te besparen, en met meer zekerheid te bouwen. Naast de investering van Antler, met hoofdkantoor in Singapore, heeft Struck onlangs de Rabobank Innovatielening van honderdvijftigduizend euro ontvangen om het product verder uit te bouwen.
Struck heeft al een uitgebreide bibliotheek met honderdvijftig regelgevingdocumenten gebouwd die in Nederland en het Verenigd Koninkrijk van toepassing zijn. Daarnaast is de startup erin geslaagd 3d-bouwvlakken te genereren voor bestemmingen in Nederland met behulp van artificiële intelligentie (ai), wat direct zorgt voor een tijdsbesparing.
Medeoprichter Adyen legt kaarten op tafel voor WeTicket
Arnout Schuijff, medeoprichter van online-betaalplatform Adyen, stapt als eerste investeerder aan boord van WeTicket. Deze Amsterdamse startup wil een toegankelijk en betaalbaar ticketing-platform uitbouwen dat qua kwaliteit en functies niet onderdoet voor dure aanbieders. Organisatoren lopen namelijk al snel tegen hoge kosten voor kaartverkoop aan, zelfs voor kleinschalige evenementen.
Dat Schuijff in WeTicket investeert, is niet geheel toevallig. Met zijn nieuwe startup Tebi maakt hij kassasystemen op een soortgelijke manier toegankelijk en betaalbaar als WeTicket dat doet met zijn online-ticketsysteem. Inmiddels zijn er meer dan 750 organisatoren aangesloten op WeTicket. Met behulp van Schuijffs steun wil het jonge bedrijf zijn diensten in het binnen- en buitenland uitbreiden.