Een meerderheid van de politieke partijen in Nederland kaart digitale veiligheid aan in het Europese verkiezingsprogramma. Dit blijkt uit een analyse van alle deelnemende politieke partijen, uitgevoerd door ict-kennispartner Legian. Ook branchevereniging NLdigital heeft de programma’s geïnventariseerd (zie kader onderaan).
‘Juist nu er zoveel ontwikkelingen spelen op het gebied van cyberveiligheid en digitalisering, is het goed dat de partijen aandacht geven aan thema’s zoals internationale samenwerkingen, artificial intelligence, privacy en online-veiligheid van kinderen’, aldus Nandenie Moenielal, hoofd consultancy bij Legian, in een toelichting op genoemde studie. Veel partijen benadrukken het belang van samenwerking tussen lidstaten. Denk aan samenwerkingen tussen Europol, Eurojust (EU-agentschap voor justitiële samenwerking) en nationale autoriteiten, zoals toezichthouders en veiligheidsdiensten. De partijen vinden deze samenwerkingsverbanden belangrijk, vooral om de toenemende cybercrime tegen te gaan. Ook willen partijen door deze samenwerkingen het eventuele machtsmisbruik van grote techbedrijven beperken.
AI Act
In de partijprogramma’s is ook veel aandacht voor het verantwoord gebruik van ai binnen Europa. Zo willen ChristenUnie en GroenLinks-PvdA een goede, snelle implementatie van de AI Act. Onlangs stemde de Europese Raad unaniem in met deze ai-verordening. Het CDA is van mening dat er meer Europese standaarden moeten komen voor het veilig gebruik van ai. NSC kan zich hierin vinden; de partij vindt dat regels nodig zijn die ‘ongewenste ontwikkeling van ai tegengaan’.
Meer dan de helft van de deelnemende partijen wil dat er beter met de privacy van burgers wordt omgegaan. Zo verzet SP zich tegen de inzet van de Europese digitale identiteit (EID) ‘zolang onduidelijk is of de technologie betrouwbaar is en data van burgers in veilige handen zijn.’ Ook NSC vindt dat burgers controle moeten kunnen houden over hun digitale identiteit(en).
Onlangs pleitte de VVD in een interview met Computable voor een snellere implementatie van de herziene EU-veiligheidsrichtlijn NIS2. Tegelijk wil Europarlementariër Bart Groothuis in de toekomst minder regelgeving op digitaal gebied.
NLdigital
Ook NLdigital nam de Europese verkiezingsprogramma’s onder de loep. Op haar website heeft de branchevereniging haar belangrijkste bevindingen op een rijtje gezet.