De Nederlandse markt voor colocatie-datacenters is eind april vergeleken met een jaar eerder een kleine 10 procent gegroeid tot 863 MW. Anders dan in 2023 komt de groei in it-capaciteit voor het overgrote deel uit Amsterdam en omgeving.
Dat blijkt uit het jaarlijkse marktrapport ‘State of the Dutch Data Center’ dat de Dutch Data Center Association (DDA) vandaag publiceert. De twee voorgaande versies van dit rapport lieten een negatief beeld zien. Uit de Nederlandse colocatie-markt was de vaart er bijna helemaal uitgegaan. Omdat voor Amsterdam en Haarlemmermeer een bouwstop gold, daalde de internationale vraag sterk. Andere locaties in Europa profiteerden daarvan. Vorig jaar trad een kentering op. Aanbieders van colocaties (retail en wholesale) raakten vol en lanceerden meerdere plannen voor nieuwe datacenters.
Als verschillende projecten niet met vertraging hadden gekampt, was de groei boven de 10 procent uitgekomen. Tegelijkertijd werd een toenemend aantal vergunningen verkregen, met name in de gemeente Haarlemmermeer. Ook in Noord-Holland was sprake van een stijging van het aantal niet-verleende bouwvergunningen. Verder kwamen nieuwe spelers als cloudHQ en Goodman op de markt met concrete plannen voor ‘wholesale’-datacenters.
Modules toevoegen
De DDA neemt aan dat de markt voor datacenters de komende vijf jaar zo’n 10 procent per jaar gaat groeien. De retail-colocatie-markt bleef het de afgelopen jaren vrij goed doen. Datacenters in groot Amsterdam bleven modules toevoegen binnen hun ruimtes. Deze operators zijn ook nieuwe bouwplannen begonnen. Ook regionale colocatie-datacenters blijven hun faciliteiten uitbreiden.
Het rapport stelt dat de sector, en zijn bijdrage aan de Nederlandse economie, alsmaar zal blijven groeien. Deze groei komt echter in gevaar door verschillende uitdagingen in de maatschappij. Het marktrapport schetst dat het nijpende personeelstekort en de onzekerheid op het stroomnet de twee grootste uitdagingen zijn voor de Nederlandse datacenter-sector.
De situatie rondom de stroomvoorziening is dit jaar ernstiger geworden. 87 procent van de datacenters heeft moeite om toegang te krijgen of te behouden tot voldoende elektriciteit. Een jaar geleden bedroeg dit percentage 55. Ook kost het meer moeite om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden. Vorig jaar klaagde 45 procent daarover. Nu is dat 70 procent, zo blijkt uit cijfers van Pb7 Research. Voor 57 procent is het een uitdaging om te voldoen aan de steeds striktere lokale wetten en regels. In 2023 was 23 procent. Veranderingen in nationale en Europese wetten en regelgeving zorgen bij 48 procent voor kopzorgen vergeleken met 27 procent een jaar eerder. Ook stijgt het percentage dat problemen ondervindt bij het vinden van nieuwe klanten (39 versus 27 procent).
Lichtpuntjes
Er zijn ook lichtpuntjes. Waar in 2023 nog 55 procent een negatieve stemming signaleerde rond datacenters, ervaart nu 26 procent dit. Ook beter gaat het met het vinden van geschikte locaties, de energieprijzen en verstoringen in de leveringsketen. In de komende jaren zal de totale groei van de datacentermarkt zich concentreren op Amsterdam en omgeving. In Noord-Nederland is de groei vergeleken met vorig jaar minder uitbundig maar deze blijft hoog. Veel innovatie en expertise is in de provincie Groningen te vinden.
Inmiddels is 99,9 procent van alle stroom die door colocatie-datacenters wordt verbruikt, groen. 57 procent van de datacenters slaat restwarmte op of hergebruikt die. Geen enkel datacenter verwacht een sterke toename in watergebruik.
Vandaag wordt de Nationale Datacenter Dag gehouden waar het publiek een kijkje kan nemen in datacenters.