De energiesector moet vaart maken met digitalisering om de ambitieuze Europese duurzaamheidsdoelen te halen. Investeringen in technologie zoals ai, cloud computing en gedistribueerde computersystemen zijn noodzakelijk in de omschakeling naar hernieuwbare energiebronnen. Dit schrijft Tata Consultancy Services (TCS) in zijn Energy Sector Trends Report, waarin een vierstappenplan wordt gepresenteerd.
Volgens het rapport behoren energiebedrijven vier stappen volgen om hun digitale transformatie te versnellen. Het gaat om het gebruik van kunstmatige intelligentie (ai) om emissies te verminderen en onderhoudskosten te verlagen, business analytics om beter onderbouwde beslissingen te nemen, cloud computing voor het beheren van grote hoeveelheden data van hernieuwbare energiebronnen, en gedistribueerde computersystemen voor schaalbaarheid en fouttolerantie.
De noodzaak van digitalisering wordt versterkt door de doelstellingen die de EU voor 2030 formuleerde. Tegen die tijd moet 45 procent van het energieaanbod hernieuwbaar zijn en de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent zijn verminderd. Ook dienen dertig miljoen fossielebrandstofvoertuigen dan te zijn vervangen door emissievrije alternatieven. De sector moet daarom snel schakelen om deze doelen te bereiken, aldus de TCS-onderzoekers.
Het rapport geeft enkele succesvolle voorbeelden, zoals een groot Japans energiebedrijf dat ai inzet om de efficiëntie van zijn kolencentrales te verbeteren en emissies te verminderen. Energiebedrijven die achterblijven in de digitale transformatie, zouden te maken krijgen met hogere kosten en inefficiënties.
Misschien dat de onderzoekers van Tata eerst kunnen beginnen bij de vervuilende naamgenoot want dertig miljoen fossiele brandstofvoertuigen vervangen gaat om een industrie die ook wat aan de uitstoot moet doen. De klimaathysterie vergeet namelijk nog de milieudelicten van ongezonde emissies met directe impact op de volksgezondheid want de bubbeltjes in mijn bier zijn niet kankerverwekkend. Mens versus planeet doet de AI van modellen het beter in een verschuiving van het klimaatprobleem want de emissievrije voertuigen zullen opgeladen moeten worden en dat is nu al een probleem door zoiets als energiedichtheid. De efficiëntie van kolencentrales verbeteren terwijl de vraag toeneemt zal niet leiden tot een afname in de emissies, kiezen voor kerncentrales wel.