Matthijs van Amelsfort, nu werkzaam bij de Politie Landelijke Eenheid Opsporing en Interventies, start per 1 september als directeur van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Daarmee verruilt hij de Dienst Landelijke Recherche voor het NCSC dat onderdeel is van het ministerie van Justitie en Veiligheid. NCSC beschermt vitale organisaties zoals banken, energie- en telecombedrijven en de rijksoverheid tegen cybercrime.
Van Amelsfort neemt het stokje over van Corine Schipper-Derkse die waarnemend directeur was van het NCSC. Zij volgde eind 2023 Hans de Vries op die na negen jaar zijn afscheid aankondigde. De nieuwe topman heeft ruime ervaring in de opsporing van cybercriminelen, onder meer bij het Team High Tech Crime van de politie waar hij hoofd was. Eerst werkte hij bij de Politie Regio Utrecht, later bij het Korps Landelijke Politiediensten Nationale Recherche Eenheid Dieptespecialismen & Innovatie en als teamleider bij het Recherche Samenwerkingsteam op Curaçao. De afgelopen tien jaar heeft hij verschillende afdelingen op het gebied van cybercrime en digitale opsporing geleid binnen de Dienst Landelijke Recherche (DLR). Hij behaalde een Master Forensic Computing and Cyber Crime Investigation aan University College Dublin en een Master Management Wetenschappen aan de Open Universiteit.
Hij kent naar eigen zeggen de ingrijpende gevolgen van een cyberaanval op een organisatie en de samenleving. ‘De huidige geopolitieke situatie en de constante groei van cybercrime maken het belang van een goede digitale weerbaarheid van Nederland belangrijker dan ooit’, aldus Van Amelsfort over zijn benoeming.
NIS2 en fusie
Van Amelsfort verwacht hij dat de implementatie van de NIS2-richtlijn grote invloed heeft op het NCSC. Het aantal sectoren dat onder die nieuwe Europese richtlijnen voor cyberveiligheid valt, wordt namelijk groter. Dat vergroot ook de druk op de organisatie. Ook staat er een fusie op stapel. Gaan dit jaar het NCSC en het Cyber Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) samen, daar voegt zich in 2026 ook het Digital Trust Center (DTC; gericht op het bedrijfsleven) bij. Plan is om zo tot één centraal expertisecentrum en informatieknooppunt te komen.