KPN start campus voor 5G-diensten en -toepassingen
Op 25 juni begint de langverwachte en meermaals uitgestelde veiling van de 3,5-GHz-bandfrequentie, die essentieel is voor de verdere uitrol van 5G-technologie in Nederland. KPN kondigde vanmorgen alvast de KPN Campus aan, waarmee het bedrijf 5G-diensten en toepassingen voor organisaties op locatie gaat aanbieden.
De 5G-veiling vindt elektronisch plaats en bevat maatregelen om te voorkomen dat één partij meer dan veertig procent van de beschikbare frequenties in handen krijgt, wat overeenkomt met 120 MHz. Dit voorziet erin dat Nederland in de toekomst minimaal drie aanbieders van snelle mobiele communicatie telt.
De frequenties waarop de huidige 5G is gebaseerd, bieden geen ‘echte’ 5G maar zijn een surrogaat. De mobiele operators en hun zakelijke klanten zitten node te wachten op de beschikbaarheid van de 3,5-GHz-band. Met 5G kunnen zij rekenen op hogere datasnelheden, minder ‘latency’ (vertraging in netwerken), meer capaciteit en een grote verscheidenheid aan innovatieve toepassingen.
De Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) publiceert binnen een week na afloop van de veiling een overzicht van alle biedingen die tijdens de veiling door de bieders zijn ingediend. De licenties die worden vergund, zijn geldig tot en met 31 december 2040. De verwachting is dat de geveilde frequenties deze zomer na uitgifte van de vergunningen in gebruik worden genomen.
KPN
KPN kondigde vanmorgen KPN Campus aan, waarmee het bedrijf 5G-diensten en toepassingen voor organisaties op locatie gaat aanbieden. Hiermee speelt KPN in op de groeiende vraag van grootzakelijke klanten naar missie- en bedrijfskritische spraak- en datatoepassingen via het mobiele netwerk. KPN Campus voorziet in de vraag naar veilige en betrouwbare infrastructuur en dienstverlening via publieke, hybride- en vanaf nu ook private 5G-netwerken. De komende maanden introduceert KPN stapsgewijs verschillende KPN Campus-diensten die 5G, on-premise computing, indoor-lokalisatie en lokale netwerken combineren.
Volgens KPN kunnen zakelijke klanten in bijvoorbeeld de industrie, logistiek en zorg hiermee voldoen aan de eisen die nieuwe technologieën zoals ai en hyperautomatisering stellen aan de digitale infrastructuur. Veel van deze toepassingen vragen om meer dan alleen snelheid en connectiviteit. Denk aan een hoge mate van security, hoogwaardige (indoor) dekking, beschikbaarheidsgaranties en snelle reactietijden.