WIE GUNT WAT – De Gasunie heeft na een Europese aanbesteding voor ict-inhuur drie nieuwe partijen geselecteerd: het consortium bestaande uit CGI, Ilionx, Brunel en Vitas, de combinatie Accenture/Cegeka, én Sogeti. Harvey Nash is de broker. De raamovereenkomst heeft een looptijd van vier jaar met een optie tot verlenging van twee maal twee jaar. De totale maximale waarde op dit ict-perceel is circa zeshonderd miljoen euro. Met de nieuwe contracten verwacht de energietransporteur uit Groningen de komende jaren gegarandeerd te zijn van voldoende ict-capaciteit.
Gasunie huurt een breed scala aan tijdelijke functies in. De vraag ernaar is de afgelopen jaren groter geworden door de ontwikkelingen op de energietransitie-markt. Bovendien, zo laat het staatsconcern weten, maakt de krapte op de arbeidsmarkt dat het moeilijk wordt om goed personeel te vinden. ‘Door deze ontwikkelingen voldoen onze huidige contractafspraken niet meer aan onze wensen en uitgangspunten. Daarom hebben we besloten om de raamovereenkomsten opnieuw aan te besteden.’
Gasunie zegt hier verder over: ‘Om de benodigde specialismen binnen ict te borgen, de gehele arbeidsmarkt te ontsluiten en langdurige flexibiliteit te waarborgen, is de opdracht opgesplitst in twee percelen: één voor ict-functies met drie voorkeursleveranciers en één broker die de markt ontsluit voor alle andere functies’.
Voorkeursleveranciers
Het gasbedrijf had ict-inhuurcontracten lopen met Atos, Sogeti en de combinatie CGI/Brunel/Vitas. Als brokers fungeerden de Staffing Groep en Harvey Nash. Na de nieuwe aanbesteding is Atos afgevallen, het CGI-consortium uitgebreid met Ilionx en de combinatie Accenture/Cegeka geselecteerd.
Er wordt nog maar één personeelsmakelaar ingezet: Harvey Nash. Die richt zich dus vooral op functies buiten de ict, zoals engineering, andere technische functies, omgevingsmanagement en overige functies. Maar deze broker fungeert daarnaast als back-up indien de voorkeursleveranciers voor het ict-perceel niet kunnen leveren.
Expertise
Het CGI-consortium laat in een persverklaring weten dat het it-expertise gaat leveren op het gebied van onder andere SAP, business intelligence en Microsoft-cloud-omgevingen (eind 2020 migreerde Gasunie zijn SAP-omgeving naar de Azure-cloud).
Naast deze expertise moeten bij het gasconcern de komende jaren diverse applicaties worden ontwikkeld, aangepast of vervangen. Datacenterkennis, softwarebeheer en -ontwikkeling en kennis van diverse software-as-a-service (saas)-diensten en -oplossingen zijn daarom ook een belangrijk onderdeel van deze raamovereenkomst.