De fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB vinden dat oud-AIVD-man Dick Schoof minister-president moet worden. Daarmee krijgt Nederland een premier die volledig is doordrongen van de gevaren van cybercriminaliteit. Met hem aan het roer wordt cyberveiligheid chefsache.
Formateur Richard van Zwol ontving de formerende partijleiders en beoogd premier Dick Schoof vanmiddag in het formatiegebied. Daarna volgde een persconferentie in de Wttewaal van Stoetwegenzaal in het Tweede Kamergebouw.
Als voormalig directeur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft hij veel te maken gehad met ict-gerelateerde zaken. Dit geldt vooral voor de dreiging van staatshackers. Statelijke actoren uit China, Rusland en Iran worden steeds agressiever. Schoofs kent als geen ander het belang van de bescherming van nationale digitale infrastructuur.
Bij de NCTV was hij verantwoordelijk voor het coördineren van de nationale veiligheid, waarbij ict een sleutelrol speelt in het beschermen tegen en reageren op digitale dreigingen. Dit omvatte het bevorderen van samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties, private partijen en internationale partners op het gebied van informatiebeveiliging. Schoof reageerde tijdens de persconferentie kort op de vraag hoe hij terugblikt op het laten volgen van burgers via nepaccounts. ‘Ik verwijs naar de bewindspersonen die daar toen verantwoordelijk voor waren’, was zijn summiere verklaring. Onder diens leiding gebruikte de NCTV deze dekmantel om politieke campagneleiders, religieuze voormannen en activisten in de gaten te houden. Daarover ontstond in april 2021 de nodige ophef. Volgens een aantal privacy-hoogleraren ging de NCTV daarmee over de schreef omdat daarvoor geen goede wettelijke basis was.
Te weinig risicobewust
Schoof etaleerde zijn visie op cybercriminaliteit eind 2017 in een filmpje op YouTube (zie hieronder). Toen al signaleerde hij dat de kennisvergroting bij organisaties die digitaal weerbaar moeten zijn, geen gelijke tred houdt met de capaciteiten van statelijke actoren.
Ook zei hij dat bedrijfsleven en overheid zich te weinig bewust zijn van de risico’s. Hij pleitte destijds voor security by design en privacy by design. Alles wat je op it-gebied doet, moet van de grond af aan zijn beschermd. Het hele ontwerp van het systeem moet daarvan zijn doordrenkt. Ook vindt hij dat ten minste 10 procent van de it-uitgaven aan cybersecurity moeten worden besteed. Cyberveiligheid moet ‘chefsache’ zijn, aldus Schoof.
Geen oude Nokia
Of dat zich ook vertaalt in een minister van Digitale Zaken, zal de komende weken duidelijk worden. Wel komt er met Schoof aan het roer een premier die niet zoals zijn voorganger Mark Rutte alles op een stokoude Nokia doet.
De 67-jarige Schoof werd om 14.00 uur ontvangen door formateur Van Zwol. Hij is momenteel nog de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Schoof geldt als zeer ambitieus en beschikt over een groot politiek netwerk. Nu de oorlogsdreiging toeneemt, heeft Nederland in ieder geval een premier op het oog die zijn zaakjes kent op gebied van cyberwar.
Ik begrijp dat Dick in andere rollen geen belang in artikel 10 van de grondwet had welke stelt dat iedereen het recht heeft om onbespied te mogen leven. De beoogde minister-president lijkt mij dan ook niet de minister-president van iedereen die hij zegt te willen zijn want de resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
De gerontocratie van oude boze mannetjes op het schild heffen veranderd tenslotte niks aan vijfde colonne van activistische ambtenaren die een mening hebben maar onvoldoende democratisch draagvlak waardoor toezicht op de macht ontbreekt. Ongewenst en ongeschikt wijs ik op het ‘Wir schaffen das’ van Duitse chef ervoor zorgt dat een Rus in mijn tuin te verkiezen is boven een terrorist in mijn keuken.