BLOG – Hoewel 5G en edge computing de afgelopen jaren buzzwords zijn geworden, profiteren de meeste organisaties er nog niet volledig van. 5G en edge computing kunnen de basis vormen van next level digitale transformatie, mits ze correct worden geïmplementeerd. 5G vergroot de verbindingssnelheid en verwerkt data tien keer sneller dan voorheen mogelijk en edge computing vermindert vertraging doordat data dichter bij de gebruiker of het apparaat worden verwerkt via een gedecentraliseerd netwerk. Deze symbiose zou traditionele netwerkstructuren zelfs helemaal kunnen vervangen.
Edge computing in het bijzonder heeft een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Het is geëvolueerd van een theoretisch concept tot een geaccepteerd bedrijfsmodel met duidelijke use-cases. Om diensten te creëren aan de edge, moet echter nog wel een mindshift plaatsvinden. De focus lag voorheen op het veilig verwerken van data dichtbij waar deze worden gecreëerd, met als doel het aanvalsoppervlak te verkleinen. Dat betekende ook dat data-resilience en data-residency even ‘on hold’ kwamen te staan.
De edge-discussie wordt ondersteund door een grotere vraag naar diensten
Recente geopolitieke gebeurtenissen hebben de noodzaak voor veilige diensten en het verlangen naar lokale dataretentie vergroot. In plaats van prioriteit te geven aan alomtegenwoordige connectiviteit via internet, is er nu een tegenbeweging die prioriteit geeft aan gegarandeerde kwaliteit van de dienstverlening, zelfs als internet niet beschikbaar is. De resulterende trends op het gebied van lage latency, data-resilience en -residency, gecombineerd met nieuwe functionele vereisten, leiden tot een verschuiving in technische architecturen en bieden rugwind voor edge computing-toepassingen.
Verschuiving architecturen
De cloud luidde de start in van een verschuiving in architecturen. De eerste stap in dat proces was om monolithische applicaties te verplaatsen van het datacenter naar de cloud. De volgende stap was om een gedistribueerd model te adopteren, waarin specifieke functionaliteiten alleen nodig en beschikbaar zijn op specifieke locaties. De resulterende verbeteringen in betrouwbaarheid, beschikbaarheid van data en, in het bijzonder, lagere latency, worden mogelijk gemaakt door high-performance, draadloze datatransmissie via 5G.
De edge-discussie wordt ondersteund door een grotere vraag naar diensten. Organisaties onderhouden niet langer hun eigen infrastructuur en zijn bereid om meer diensten in te kopen als dat leidt tot betere flexibiliteit. Een voorbeeld hiervan is: in plaats van het hebben van een eigen privé-wifi-netwerk, kan een organisatie een datatransmissie-dienst gebruiken die wordt geleverd door 4G- of 5G-connectiviteit. Hierbij wordt een verbinding met het internet opgezet via een publiek netwerk. Echter, als een dergelijke dienst wordt overwogen, moeten besluitvormers ook nadenken over het beveiligen van datastromen. Dit is waar zero-trust om de hoek komt kijken.
Nist
Volgens het National Institute of Standards and Technology (Nist) is het onderliggende principe van zero-trust het elimineren van impliciet vertrouwen op basis van netwerkelementen of de fysieke locatie, de locatie op het netwerk of endpoint ownership of gebruikersaccounts. In plaats daarvan ziet zero-trust alle communicatie in de basis als verdacht. Het zal een verbinding niet toestaan totdat deze geverifieerd kan worden via identiteitsgebaseerd beleid. Op deze manier kan ongeautoriseerde toegang tot applicaties, workloads of laterale bewegingen door aanvallers worden voorkomen.
Om de transitie naar gedistribueerde architecturen met edge computing als basis goed te laten verlopen, is de integratie van zero-trust-principes voor beveiliging absoluut noodzakelijk. Hierdoor kunnen workloads bijvoorbeeld draaien aan de edge zonder blootgesteld te worden aan het internet.
Noodzaak
Aan de ene kant worden organisaties tegenwoordig geconfronteerd met de noodzaak voor gedistribueerde functionaliteit. Aan de andere kant moeten zij ook voldoen aan wet- en regelgeving en compliance-vereisten als het gaat om beveiliging. Het doel is om moderne infrastructuren te bouwen die ook veerkrachtig zijn tegen falen en dataverlies. De technologische ontwikkelingen van 5G in combinatie met het zero trust beveiligingsframework, maken het mogelijk om edge computing te implementeren en bieden een blik op toekomstige scenario’s.
Het is dan maar een kleine stap naar het gebruiken van diensten om een complete infrastructuurloze operatie te bereiken. In een infrastructuurloze organisatie hebben gebruikers naadloze toegang tot diensten vanaf verschillende apparaten zonder dat zij zich hoeven te verbinden met een specifiek netwerk of infrastructuur. Om dit te realiseren zal een organisatie moeten vertrouwen op publieke netwerken voor connectiviteit en op zero trust-beveiliging voor de integriteit van datastromen.
Deze verschuiving omvat niet alleen technologische vooruitgang, maar markeert ook een fundamentele heroverweging van de manier waarop organisaties hun aanbod in de toekomst zullen aanbieden. Alle niet-kernactiviteiten worden uitbesteed aan dienstverleners – van connectiviteit tot productie. Door zich te concentreren op zakelijke doelstellingen in plaats van op technologie gerichte perspectieven, kunnen organisaties technologische vooruitgang beter afstemmen en effectiever benutten.
Nathan Howe is vice president of Emerging Technologies bij Zscaler