Recent is de nieuwe leergang Digital Design & Architecture aan de Universiteit Twente (UT) van start gegaan. De opleiding kwam tot stand in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) en de stichting PM DDA. De leergang leidt mensen op die voor de overheid een betere informatie-architectuur moeten kunnen ontwerpen.
De leergang Digital Design & Architecture (DDA) richt zich op het vernieuwen en versterken van de functie, rol en verantwoordelijkheid van de it-architect in de snel evoluerende digitale wereld. Dit past binnen de ambitie van de Universiteit Twente op het gebied van ‘leven lang leren’, dat inzet op het continu ontwikkelen van professionals.
De nieuwe opleiding is ontstaan dankzij een samenwerking tussen de UT, Stichting PM DDA (Stichting Post Master Digital Design & Architecture), de Regeringscommissaris Informatiehouding en I-Partnerschap Rijk-Onderwijs. Zowel het bureau van de regeringscommissaris als het programma I-Partnerschap maken deel uit van het ministerie van BZK.
Tijdens de opleiding krijgen deelnemers praktijkcases voorgelegd die ze vanuit meerdere invalshoeken bekijken. In het leerproces worden technieken en systematiek herhaald en tegelijkertijd uitgebreid naar steeds complexere scenario’s. Dit moet leiden tot een grondige en praktijkgerichte benadering van digitale-ontwerp- en -architectuurvraagstukken. Dit draagt dan uiteindelijk bij aan het versterken van de digitale slagkracht van organisaties in de publieke sector, aldus de UT.
Regeringscommissaris Informatiehuishouding
Arre Zuurmond, regeringscommissaris Informatiehuishouding, liet vorige maand weten zijn functie om gezondheidsredenen te hebben neergelegd. Zuurmond werd per 1 januari 2022 op deze post benoemd om de informatiehuishouding van de overheid naar een hoger niveau te tillen. Na de zomer zal hij, indien zijn situatie dat toelaat, zijn belangrijkste bevindingen en aanbevelingen aan de staatssecretaris sturen.
Met wat online zoeken kon ik een aantal oefenexamen vragen vinden.
U krijgt de vraag een legacy systeem uit te faceren.
Wat zegt de BZK-PM-DDA methode hierover ?
a) zet een aanbestedingsvraag uit op het standaard tenderplatform van uw organisatie en ren naar volgende zinloze vergadering.
b) schiet een nieuwe meeting in om een stap en eventuele vervolgsstappen ergens over te bespreken
c) wacht zowiezo eerst de general issue TTL fase af, het zou immers best kunnen dat binnenkort een focus update plaats vindt
d) alle bovenstaande antwoorden zijn juist
Een nieuwe leergang omdat niks van de oude geleerd is mist één ding, de tucht van de markt. Eerdere samenwerkingen tussen de stichtingen, universiteit en overheid leverde een scheef salarishuis op met dompteurs die papieren tijgers kunnen temmen. Het slechte opdrachtgeversschap van techniek en systematiek herhalen vanuit het geleerde kunstje is als de instroom in de jaren 90 met PION. Digitale slagkracht van publieke organisaties is als te goed van vertrouwen in een contractuele wereld zonder kennis van alle clausules daarin omdat een snel evoluerende digitale wereld om het adaptie vermogen van een leven lang leren gaat. Het continu ontwikkelen van professionals en ervaring als vlottende activa op de balans gaat om het scheve salarishuis, heeft er iemand al aan de binding gedacht om te voorkomen dat de kennis wegstroomt waardoor de blinde weer de lamme gaat leiden?