Het gebruik van software voor gezichtsherkenning wordt verder aan banden gelegd, terwijl op het naleven van de regels meer controle komt. Toepassingen waarbij het gebruik niet wettelijk is toegestaan maar wel gewenst is, moeten zo snel mogelijk van een juridische grondslag worden voorzien. Anders valt het doek voor deze applicaties.
Een meerderheid in de Tweede Kamer schaarde zich gisteren achter een motie van het GroenLinks-PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann om de handhaving aan te scherpen. Als eerste moet de regering het gebruik van software voor gezichtsherkenning bij de overheid en het bedrijfsleven in kaart brengen. Waar het juridisch schuurt, is het wat de Kamer betreft einde oefening. Volgens Kathmann zetten veel gemeenten en tabakswinkels deze software in zonder dat daar een juridische basis voor is. ‘De AVG-regels zeggen dat het niet mag, maar het gebeurt lekker toch’, licht ze toe.
Voor het gebruik van gezichtsherkenning in de publieke ruimte stuurt zij aan op een vergunningplicht. De regering moet snel onderzoeken of dat mogelijk is. Volgens de staatssecretaris is Justitie en Veiligheid daar al mee bezig, maar volgens Kathmann betreft dit alleen de politie. Kathmann wist zich behalve van de linkse partijen ook de steun te verwerven van NSC en BBB. VVD, CDA en PVV waren tegen. Ook staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) heeft de motie ontraden omdat dergelijke software al onder de privacywetgeving AVG en de Wet politiegegevens valt.
Data-ethiek
De motie kwam voort uit het eerder gehouden Kamerdebat over de inzet van algoritmes en data-ethiek. Daarin werd het idee geopperd om te kijken hoe artificial intelligence (ai) de werkprocessen bij de overheid kan versnellen en verbeteren. Het D66-Kamerlid Hanneke van der Werf constateerde dat het bedrijfsleven ai al volop inzet en de overheid achterloopt met digitaliseren. De Kamer vraagt de regering daarom een handreiking te ontwikkelen voor gemeenten en andere overheden met veilige ai-toepassingen die de werkdruk kunnen verminderen.
Ook was er steun voor een motie van Dogukan Ergin (Denk) om op scholen voorlichting te geven over de digitale systemen en de risico’s hiervan. Volgens hem is er in het onderwijs weinig kennis over algoritmen waardoor leerlingen onnodig veel risico lopen op discriminatie.