Met steun vanuit de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is vorig jaar voor 8,7 miljard euro aan investeringen in innovatieprojecten tot stand gekomen; een nieuw record. Na dertig jaar voldoet deze fiscale stimuleringsregeling ter bevordering van speur- en ontwikkelingswerk onverminderd aan een grote behoefte.
Het nieuwe recordbedrag betekent een stijging van bijna vijfhonderd miljoen euro ten opzichte van de vorige recordscore in 2022 en is één miljard of meer hoger dan in 2019, 2020 en 2021. Zo blijkt uit het Jaarverslag WBSO 2023 dat minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft gepubliceerd.
Populaire technologieën in 2023 waren kunstmatige intelligentie (ai), energiematerialen, waterstof, halfgeleiders en quantum. Bij de stijging moet wel worden aangetekend dat de loonkosten het afgelopen jaar door schaarste aan it-ers omhoog gingen. Ook andere prijzen namen toe. Sinds 2023 vindt indexatie van het WBSO-budget plaats voor loon- en prijsstijgingen. Het budget nam hierdoor toe tot 1.437 miljoen euro.
Arbeidsplaatsen
Met het werk waar bedrijven WBSO voor ontvingen, zijn bijna 94.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen (fulltime banen) gemoeid, een stijging van bijna negenhonderd arbeidsplaatsen ten opzichte van 2022. Van de iets minder dan 20.000 bedrijven die in 2023 gebruikmaakten van de WBSO behoort 97% tot het mkb. De meeste bedrijven zijn gevestigd in de regio Groot-Amsterdam (meer dan 1.900), gevolgd door Zuidoost-Noord-Brabant en Utrecht.
De WBSO ging in 2024 het dertigste jaar in. Waar andere regelingen slechts een kort bestaan leden, is deze fiscale regeling een ‘evergreen’. Ze behoort tot de oudste en meest omvangrijke instrumenten om de innovatie te stimuleren.
Sinds 1997 is software in de WBSO opgenomen. De WBSO verlaagt de loonkosten voor r&d door middel van een belastingvoordeel, wat voor een bedrijf als ASML, dat aanzienlijk investeert in research & ontwikkeling, zeer voordelig kan zijn.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is belast met de uitvoering van deze regeling. Daarvoor deden Senter, SenterNovem en AgentschapNL dat.
Dertig jaar
PNO Consultants stond onlangs uitgebreid stil bij het dertigjarig bestaan van de WBSO. Annemarie Groenewoud die als afdelingsmanager bij RVO de WBSO in haar portefeuille heeft, werd om wat tips gevraagd voor de intermediairs die bedrijven helpen met aanvragen. Ze wijst erop dat de WBSO-adviseurs die de aanvragen beoordelen, een technische achtergrond hebben. Het is verstandig daar in de benadering en communicatie rekening mee te houden. ‘Ervaring heeft geleerd dat een te assertieve benadering van onze medewerkers niet helpt om gehoord te worden. Een gouden tip: concreet, concreet, concreet. Hoe concreter de aanvraag, hoe sneller het besluit,’ aldus Groenewoud.