De NEN-normcommissie Artificial Intelligence en Big Data roept bedrijven op om mee te denken over normalisatie op basis van ISO/IEC 5338. Het normalisatie-instituut heeft een groot stempel gedrukt op deze nieuwe internationale standaard voor ontwikkelaars en gebruikers van kunstmatige intelligentie.
Voor ai zijn er nog maar weinig regels. Juist dat maakt van ISO/IEC 5338 volgens NEN een belangrijke norm voor ai-systemen. Deze standaard past in het raamwerk dat moet voorkomen dat organisaties met ai in de fout gaan. ISO/IEC 5338 definieert een reeks processen en bijbehorende concepten voor het beschrijven van de levenscyclus van ai-systemen, met name die zijn gebaseerd op machinaal leren en heuristische systemen. Ai wordt daarbij niet als een geïsoleerde ontwikkeling benaderd, maar binnen de context van de bestaande software-levenscyclus.
Volgens Rob van der Veer (Software Improvement Group), lid van de NEN-werkgroep die aan deze norm werkt, haakt ISO/IEC 5338 in op de bestaande praktijk van software-ontwikkeling, -beheer en -verbetering. ‘Deze norm gaat over de levenscyclus van ai. Dat klinkt filosofisch, maar het gaat er om hoe je ai-systemen moet bedenken, maken en in productie brengen, gebaseerd op hoe je dat doet voor softwaresystemen. De norm beantwoordt de vraag ‘wat is er anders aan ai-systemen dan wat ik al weet over softwaresystemen?’. Volgens Van der Veer geeft de norm heel veel tips en how-to’s. ‘Maar de norm wijst ook op risico’s die kunnen gaan spelen zoals kijken of data wel gebruikt mogen worden voor het doel dat jij voor ogen hebt. Of je eraan herinneren dat ai-ontwikkelprojecten vaak moeilijker voorspelbaar zijn. Het geeft dus een raamwerk waarbinnen ai-systemen zijn op te zetten.’
Volgens Van der Veer sluit de standaard ook aan op de EU AI Act. Deze Europese wetgeving bepaalt dat de ai goed geregeld moet zijn, maar schrijft niet voor hoe dat moet. NEN gebruikte als invoer voor deze norm onder meer het raamwerk voor machine learning-software engineering dat prof. Joost Visser uit Leiden ter beschikking heeft gesteld. Software Improvement Group leverde een raamwerk voor ai-engineering.