Chipmachinefabrikant ASML levert een stevige financiële bijdrage aan de NanoIC-pilootlijn die Imec opzet. Voor de nieuwe proefopstelling voor geavanceerde chiptechnologie en systemen-op-chip heeft het Leuvense onderzoekscentrum 2,5 miljard euro bijeengebracht.
Daarvan komt 1,1 miljard euro van industriepartners, waaronder ASML. Volgens een woordvoerster gaat om ‘een significant bedrag’ wat de Veldhovense chipmachinefabrikant inlegt. Boven op dit bedrag hoopt Imec nog meer gelden van chipdesigners en spelers uit de chipindustrie aan te trekken. Daarbij wordt gedacht aan bedrijven uit de auto-industrie, telecommunicatie en gezondheidszorg. Hoewel ook op NXP als leverancier van de auto-industrie wordt gerekend, heeft deze chipfabrikant uit Eindhoven nog geen toezeggingen gedaan.
Betrokken bedrijven zullen op de sub-2-nanometer-proeflijn de nieuwste chiptechnieken kunnen uittesten om toekomstgerichte producten te ontwikkelen vooraleer ze die op grote schaal produceren. Behalve grote chipbedrijven en hun afnemers zullen ook startups, kleine en middelgrote ondernemingen en universiteiten toegang krijgen tot de tools en software voor prototyping van nieuwe producten.
Schakel
De NanoIC-pilootlijn moet een cruciale schakel vormen tussen chipinnovatie en de Europese industrie. Ook andere onderzoekslaboratoria zoals CEA-Leti (Frankrijk), Fraunhofer (Duitsland), VTT (Finland), CSSNT (Roemenië) en Tyndall (Ierland) zijn betrokken. Met in totaal 43 miljard euro probeert de EU een deel van de chipindustrie weer naar Europa terug te halen. De bijdrage van overheden aan de Leuvense pilootlijn komt op 1,4 miljard euro. Ook de Vlaamse overheid komt met geld over de brug, zo bleek vanmorgen tijdens het jaarlijkse Imec Technology Forum in Antwerpen.
Imec zal de sub-2-nanometer-pilootlijn hosten, en zal ook bijdragen aan de pilootlijnen voor laag-vermogen FD-SOI (fully-depleted silicon-on-insulator chiptechnologie, gehost door CEA-Leti, Frankrijk) en heterogene systeemintegratie (gehost door Fraunhofer, Duitsland).
Volgens Luc Van den hove, ceo van Imec, looft de steun van de EU, de Vlaamse overheid en industriepartners zoals ASML. ‘Dankzij hen kunnen we niet alleen een voortrekkersrol blijven spelen in de ontwikkeling van de meest geavanceerde chips, maar ook beter inspelen op de marktvraag. De investering zal ons in staat stellen ons innovatietempo te versnellen, het Europese chip-ecosysteem te versterken en de economische groei in Europa en Vlaanderen te stimuleren.’
Vlaams minister-president Jan Jambon zei van Vlaanderen een modelnatie te maken die technologie inzet om ons leven daadwerkelijk beter te maken.