Zes regionale it-bedrijven bundelden begin 2021 hun krachten onder de paraplu Interstellar, met investeerder Quadrum Capital op de achtergrond. Sindsdien heeft de groep veertien bedrijven overgenomen en is Interstellar dit jaar begonnen met het integreren van zijn managed-services-activiteiten. Is deze tak samengevoegd tot één organisatie onder één merk (Interstellar), enkele andere labels met een meer gerichte focus blijven zelfstandig opereren binnen het Microsoft-huis, dat in totaal achthonderd medewerkers telt.
De komende twee jaar blijven in het teken staan van het versterken van de marktpositie in Nederland, stelt Maarten van Montfoort, algemeen directeur van de Interstellar Group. ‘In 2025 kijken we opnieuw naar de strategie. Internationale uitbreiding zou kunnen. Denk aan Scandinavië, Duitsland en België.’
Voorlopig biedt de gefragmenteerde Nederlandse Microsoft-dienstverleningsmarkt nog voldoende opties, vervolgt Van Montfoort. ‘We mikken op twee overnames per jaar met ook de ambitie om in 2025 de grens van duizend medewerkers te hebben behaald. Er zijn voor ons nog wel een paar witte vlekken in Nederland, zoals de regio’s Eindhoven, Zwolle en Amsterdam.’ In de zomer van 2022 heeft het bedrijf acquisitiefaciliteit bij Barings opgehaald. Samen met de inzet van Quadrum Capital maakt dit verdere buy-and-build mogelijk.
Expansie
Maar, benadrukt hij, acquisities zijn niet per se geografisch gedreven. ‘We zijn een Microsoft-huis, op zoek naar portfolio-uitbreidingen en vergroting van de capaciteit om een steeds sterkere en zo breed mogelijke positie op de Nederlandse markt in te nemen.’ Zo werd eind vorig jaar RawWorks (Odijk, honderd medewerkers) overgenomen. Als Microsoft Partner is dit bedrijf gespecialiseerd in infrastructure-as-code, beveiliging, softwareontwikkeling, datamanagement en werkplek- en clouddiensten. Met de toevoeging van RawWorks aan Interstellar geeft de groep een boost aan de executiekracht op het vlak van artificiële intelligentie (Microsoft Copilot), architectuur, strategie en projectuitvoering, aldus Interstellar.
Drie werkvelden
De groep richt zich met zijn portfolio op Microsoft-technologie in de breedte, waar volgens Van Montfoort een groeiende vraag naar is. Technologie die, algemeen gesteld, drie werkvelden ondersteunt: de werkplek, cybersecurity en cloud-infrastructuur. Daarbij bedient het bedrijf middelgrote en grote klanten (bovenkant mkb en onderkant grootzakelijk); belangrijke sectoren zijn de maakindustrie, zakelijke dienstverleners, de zorg en lokale overheid. Voor laatstgenoemde sector heeft het bedrijf geïnvesteerd in het opzetten van een tenderdesk om opdrachten via publieke aanbestedingen binnen te halen.
Je moet als Microsoft-huis wel zelf de pudding proeven die je aanbiedt
Maarten van Montfoort, algemeen directeur Interstellar
Begin dit jaar heeft Interstellar al zijn managed-service-providers met een duidelijke focus op Microsoft-technologie geïntegreerd. Van Montfoort: ‘Als platformbedrijf kunnen we klanten makkelijker toegang geven tot wat we te bieden hebben. En onze medewerkers hebben meer mogelijkheden om door te groeien en verschillende ervaringen op te doen.’ Om klanten als één organisatie te bedienen, werkt Interstellar met een overkoepelende klantrelatiebeheeromgeving (crm: customer relationship management), licht de directeur toe. ‘In plaats van acht verschillende verkoopafdelingen hebben we sinds begin dit jaar de krachten gebundeld tot één salesafdeling en de verkopers werken intern vanuit één centrale crm-omgeving. Ja, die is van Dynamics, je moet als Microsoft-huis wel zelf de pudding proeven die je aanbiedt. Deze centrale omgeving geeft ons een helder overzicht van deals, leads en met welke partners klanten zakendoen.’
Samenwerken in plaats van overnemen
Interstellar doet niet alles op Microsoft-gebied. Zo is er minder focus op erp- en crm-software-implementaties. Zeker als het gaat om Dynamics-projecten voor specifieke sectoren. ‘Als je je als bedrijf richt op Microsoft-tech in de breedte, is het lastig je te verbinden aan een bepaalde vertical. Zeker in combinatie met het moeilijk vinden van personeel in deze krappe arbeidsmarkt. Dan is het samenwerken met een partner op dit vlak welkom’, legt Maarten van Montfoort, algemeen directeur van Interstellar Group, uit.
Recent sloot Interstellar dan ook een strategische samenwerking met Axelio, een ervaren Microsoft-erp- en crm-softwaredienstverlener uit Hilversum. Van Montfoort: ’Axelio heeft de klanten die Interstellar bediende op het gebied van Microsoft Dynamics CRM en ERP inmiddels onder zijn hoede genomen. Deze overdracht van verantwoordelijkheden zien we als een strategische zet om de klantervaring te verbeteren en te waarborgen.’