De PGO Coalitie heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd om een onderzoek te doen naar de manier waarop het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) optreedt op de pgo-markt. Volgens de PGO Coalitie gaat VWS met de ontwikkeling van een basis-pgo (persoonlijke gezondheidsomgeving) op de stoel van de leveranciers zitten en verstoort daarmee de markt. Dat schrijft zorginformatieportaal Dutch Health Hub.
Steens des aanstoots is de applicatie die onder de naam Mijn Gezondheidsoverzicht (MGO) door VWS wordt ontwikkeld. De ontwikkeling is in handen van het zelfde team dat zich enkele jaren geleden bezig hield met de CoronaMelder-app.
Volgens VWS geeft het ministerie met de ontwikkeling van het MGO vorm aan haar regierol. ‘VWS ziet MGO als een belangrijke stap op weg naar databeschikbaarheid voor burgers, zoals beschreven in de Nationale Visie en Strategie voor het gezondheidsinformatiestelsel en waarin voor de burger een volwaardige positie is opgenomen’, stelt het ministerie in antwoord op vragen van Dutch Health Hub.
Volgens de aanbieders hoort VWS zelf helemaal geen software te ontwikkelen en is er sprake van oneigenlijke concurrentie. Om antwoord te krijgen op de vraag of de overheid haar boekje te buiten gaat, heeft de PGO Coalitie aangeklopt bij marktwaakhond ACM en de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid.
Recent was er ook al ophef over het stopzetten van de huidige pgo-financiering. Het ministerie mikt op een nieuwe financieringsvorm, maar deze is gekoppeld aan een Europese aanbestedingsprocedure waarbij uiteindelijk drie pgo-leveranciers worden geselecteerd. De overige tien leveranciers moeten het zelf zien te rooien en vrezen het einde van hun bestaan.