De huidige financiering van de persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo) is per eind april gestopt. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) aan de pgo-leveranciers laten weten. Onder de leveranciers is grote onrust ontstaan. Dit meldt zorginformatieportaal Dutch Health Hub.
Het ministerie mikt op een nieuwe financieringsvorm, maar deze is gekoppeld aan een Europese aanbestedingsprocedure waarbij uiteindelijk drie pgo-leveranciers worden geselecteerd. Voor tien leveranciers valt het doek. Ze mogen weliswaar hun product blijven aanbieden, maar hoeven niet langer te rekenen op een bijdrage uit de subsidiepot van VWS, schrijft de Dutch Health Hub.
Onder de dertien leveranciers van pgo’s is grote onrust ontstaan. Velen vrezen de budgetstop niet te overleven. Als er pgo-leveranciers omvallen betekent dit tevens discontinuering van de dienstverlening aan vele duizenden gebruikers. Het is niet duidelijk wat er met hun gegevens gebeurt in geval van een voortijdig faillissement van hun aanbieder, aldus het portaal.
Volgens de Dutch Health Hub is het financiële demasqué van de pgo-leveranciers het zoveelste hoofdstuk uit de rumoerige wordingsgeschiedenis van de persoonlijke gezondheidsomgeving. Bij burgers is de pgo nog steeds een onbekend fenomeen. Voorlopig zijn er slechts vijfhonderdduizend gebruikers. Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt in zijn algemeenheid de omarming van digitale zorgsystemen ook te stokken.