Sector blijft aantrekkelijk voor investeerders uit binnen- én buitenland
In de eerste drie maanden van 2024 zijn er op de Nederlandse ict-overnamemarkt 109 deals gesloten. Aldus het overzicht van geregistreerde transacties op de Nederlandse ict-overnamemarkt, samengesteld door het financieel adviesbureau CFI en Computable. Dat is iets meer dan in het vergelijkbare kwartaal vorig jaar (105 deals), al komt het niet in de buurt van de topjaren 2020-2022 tijdens de coronapandemie. Dit toont echter wel aan hoe stabiel de ict-sector is, wat het voor investeerders een aantrekkelijke markt maakt.
Het eerste kwartaal van 2024 scoorde met 109 deals wat hoger dan het slotkwartaal van 2023 (97 deals). Hoewel er dus enige fluctuaties in het aantal deals tussen de recente kwartalen vallen waar te nemen, zijn er geen grote uitschieters meer zoals tijdens de coronaperiode. Sinds het derde kwartaal van 2022 is het ‘nieuwe normaal’ van kracht, zegt Randy de Visser, vicepresident in het ict-team van CFI. ‘De huidige ict-overnamemarkt in Nederland lijkt op die van 2018 en 2019, maar bevindt zich nu op een iets hoger niveau’.
Geld aan het werk zetten
Investeerders tonen toenemende interesse in de ict-sector, die wordt gekenmerkt door solide fundamenten. Software-abonnementen en managed-servicescontracten zorgen hier voor stabiele, terugkerende inkomsten . Volgens De Visser is er onder geldschieters nog genoeg ‘dry powder’ om te investeren. Tussen 2021 en 2023 hebben veel (internationale) fondsen kapitaal opgehaald uit de markt dat ze nu willen gaan inzetten. ‘We verwachten dat er in 2024 meer overnames zullen plaatsvinden dan in 2023. Een positieve factor hierbij is de stabiliteit van de rente, die naar verwachting niet meer snel zal stijgen. Dit zie je ook terug in de hogere waarderingen van bedrijven, wat op zijn beurt leidt tot meer concurrentie onder investeringsmaatschappijen.’
Zoals in voorgaande kwartalen blijven add-on-investeringen om een technologieplatform te versterken populair onder private-equity-firma’s, hoewel ze nog enige terughoudendheid tonen bij het investeren in nieuwe standalone-platforms die later met add-ons worden uitgebreid. Daarnaast is er opvallende interesse vanuit het buitenland, vooral van Amerikaanse (zestien deals) en Britse (zes) investeerders en ondernemers in het afgelopen kwartaal. Nederland blijft een belangrijke springplank voor Europese expansie.
Gefragmenteerde msp-markt
Het kwartaaloverzicht laat zien dat de meeste transacties zich concentreren op de sectoren dienstverlening en bedrijfssoftware, beide goed voor ongeveer 25 procent. Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en partner bij CFI, merkt op dat er een consolidatiegolf plaatsvindt onder msp’s (managed services providers). ‘Dit is lokaal een sterk gefragmenteerd segment waar momenteel veel krachten worden samengevoegd’, aldus Schuitevoerder. Een voorbeeld hiervan is TSH, een groep van msp’s ondersteund door Strikwerda Investments, die begin dit jaar de Nijmeegse it-bedrijven KNNS en Nxtoffice overnam. Ook het TSH-label Ticts versterkte zich in het eerste kwartaal: het kocht FuTec en daar kwam in april nog Clear Mind bij. TSH stapte in deze maand zelf nog in bij Solid Partners en Allegro Automatisering.
Schuitevoerder benadrukt ook de acties van de Future Group, die zijn positie in de regio Rotterdam versterkte door de overname van Referit. Opgericht in 2017 en gevestigd in Dordrecht, is Referit actief in cloud computing, applicatieontwikkeling en het inrichten van complete werkomgevingen. Futureproof Group, dat ict-infrastructuren en cloud-omgevingen beheert voor klanten, voerde deze uitbreiding uit met financiële steun van de Nederlandse investeringsmaatschappij MKB Fonds, als onderdeel van de buy & build-strategie.
Techone maakte in de eerste drie maanden van 2024 eveneens een significante beweging door de overname van drie bedrijven: Tweeweg IT, Combine-ICT, en Hupra ICT. Deze ict-groep uit Rotterdam, gesteund door investeerder Nedvest, rijgt de aankopen aaneen met als doel de komende jaren uit te groeien tot een toonaangevende msp-onderneming op de Nederlandse markt.
Hr-tools in de belangstelling
Wat Schuitevoerder opvalt aan de kant van bedrijfssoftware is de toenemende focus op human resources (hr)- en coaching-tools. Ortec, bijvoorbeeld, heeft Battery Ventures aangetrokken als investeerder om snellere groei te faciliteren. Het bedrijf biedt geavanceerde tools aan, waaronder voor personeelsplanning. De Duitse Zvoove Group, software voor de uitzendmarkt, liet zijn oog vallen op Planbition, een leverancier van software voor personeelsbeheer, van planning tot tijdregistratie. De Britse investeerder Invincible investeerde in Homerun, recruitmentsoftware waarmee bedrijven aantrekkelijke en verhalende vacatures kunnen creëren. En het Zweedse Vitec Software nam LDC over, een leverancier van software gericht op hr-management en training voor coaches.
Schuitevoerder merkt op: ‘Er zijn boeiende ontwikkelingen gaande op dit gebied. We zien verschillende digitale leerplatformen opkomen die organisaties gebruiken om hun werknemers voortdurend te ondersteunen in hun ontwikkeling. Een voorbeeld hiervan is de Online Academie, een aanbieder van leer- en ontwikkelsoftware, overgenomen door BCS HR Software met steun van Main Capital Partner.’
Opmerkelijke deals
Nog een paar opvallende transacties uit het eerste kwartaal van 2024 (zie voor het gehele overzicht de PDF hieronder):
– Adviesbedrijf en strategisch ict-adviseur IG&H was in januari actief met maar liefst drie acquisities: twee ervan in de zorg (Beter Healthcare en I2i) en één in het financiële wezen (Molenaar & Lok Consultancy). Het bedrijf wordt ondersteund door de Zweedse investeerder IK Partners.
– Moving Intelligence wil met kapitaal van de investeerders Volpi Capital en Surmount Ventures uitbreiden in Europa. Het bedrijf levert voertuigbeveiliging, wagenparkbeheertools en telematicaoplossingen en kocht in januari het Franse Echoes Solutions, een aanbieder van technologie voor vlootbeheer en beveiligingsoplossingen.
– Diana FEA staat voor DIsplacement ANAlyzer Finite Element Analysis. Het is een spin-off van TNO, gespecialiseerd in softwareproducten en diensten op het gebied van civiele techniek, geotechniek, aardbevingen en petroleumtechniek. Het bedrijf kwam eind januari in handen van het Amerikaanse RocScience. Met steun van de grote Amerikaanse investeerder TA.
– Keensight Capital verkreeg in februari de meerderheid van de aandelen in het Utrechtse adviesbureau Plat4mation, een van de grootste Europese partners van ServiceNow. Deze Amerikaanse leverancier van software voor digitale werkstromen, nam met zijn investeringsvehikel ServiceNow Ecosystem Ventures eveneens een belang in de onderneming. Ook kocht het zelf in maart 4Industry. Dit bedrijf, eveneens uit de Domstad, levert een mobiele applicatie, gebouwd op het Now Platform, om het werk op de winkelvloer intuïtiever, efficiënter en leuker te maken via een reeks digitale tools.
– De Haagse investeerder BB Capital verwierf in maart de meerderheid in Vytal, een leverancier van software waarmee coaches in de sport- en gezondheidssector binnen enkele minuten automatisch een persoonlijk voedingsschema op kunnen stellen.
– Softwarebedrijf Mews haalde in maart maar liefst 110 miljoen dollar op in een nieuwe financieringsronde. De ronde werd geleid door de bestaande investeerders Kinnevik, samen met Revaia, Goldman Sachs, Notion Capital, en de nieuwe investeerder LGVP. Hiermee komt de waardebepaling van dit cloud-native vastgoedbeheersysteem voor de horeca op 1,2 miljard dollar.