De reddingsactie van Atos komt in beweging na weken van hoogspanning en telkens nieuwe tegenvallers. De banken en de obligatiehouders als belangrijke crediteuren zijn bereid de it-dienstverlener een reddingsboei toe te werpen. Ze hebben gisteren een gezamenlijk voorstel gedaan dat de noodlijdende it-dienstverlener voor de komende maanden voldoende lucht moet geven.
Beide groepen schuldeisers willen Atos verder ondersteunen door schulden kwijt te schelden en de benodigde liquiditeit te leveren. Het Franse persbureau AFP meldt dit op basis van een bron dicht bij de obligatiehouders. Atos onthoudt zich vooralsnog van een reactie.
Nog niet bekend is hoeveel schulden deze crediteuren kwijtschelden. Wel wist dezelfde bron te melden dat dit gezamenlijke voorstel ruimte biedt aan investeerders die hun bod hierop afstemmen. Volgens Atos zal de redding in totaal 4,9 miljard euro vergen van crediteuren en potentiële kopers. Aan nieuw geld is acuut 1,7 miljard euro nodig, terwijl Atos zijn schuldeisers vraagt om 3,2 miljard schuld kwijt te schelden. Volgens La Tribune zijn de banken en obligatiehouders bereid tot een kasgeld-injectie 1,2 miljard euro. Dat ligt onder het door Atos gestelde streefbedrag. Maar kopers kunnen wellicht nog contanten meebrengen.
Duit in zakje
Tot gisteren hadden de schuldeisers de tijd om plannen voor de herfinanciering in te dienen. Deze uiterste termijn gold ook voor partijen die een bod willen doen op Atos of onderdelen. Uit de jongste ontwikkelingen blijkt dat Atos niet aan zijn lot wordt overgelaten. Ook de regering in Parijs is bereid om een duit in het zakje te doen. Haar doel is om in ieder geval strategisch belangrijke bedrijfsonderdelen zoals de supercomputers in Franse handen te houden.
Meerdere groepen zitten op het vinkentouw om Atos geheel of gedeeltelijk over te nemen. De Amerikaanse investeerder Bain Capital zou interesse hebben in Syntel, een grote Amerikaanse dochter van Atos.
Bain heeft al laten doorschemeren dat zijn belangstelling verder gaat alleen Syntel. Een groep investeerders onder leiding van Bain, waarvan ook NB Renaissance deel uitmaakt, nam in juli 2022 al it-dienstverlener Inetum over. Doel is op korte termijn tot de top vijf van Europa door te dringen. Eventuele overname van delen van Atos stelt Bain in staat om zijn Europese ambities eerder waar te maken. Maar gelet op de omvang van zo’n operatie zou Bain de risico’s willen delen.
Andere gegadigden
Dan komt de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky in beeld. Deze bedrijven-saneerder kan er belang bij hebben om samen met Bain op te trekken, niet in de laatste plaats omdat de Tsjech nauwelijks ervaring met it-dienstverlening heeft.
Ook de Canadese it-dienstverlener CGI zou al dan niet met hulp van Kretinsky delen van Atos willen overnemen. Een mogelijk scenario is dat de Tsjech de Atos-groep grotendeels overneemt en dat deze vervolgens weer bedrijfsonderdelen verkoopt aan it-dienstverleners die willen groeien. Activiteiten die belangrijk zijn voor de autonomie van Frankrijk, zullen daar overigens buiten blijven.
Defensie-belangen
Dat moet ook David Layani, baas van it-adviesbureau Onepoint, zich hebben gerealiseerd. Deze Fransman nam eerder een substantieel belang in Atos en presenteerde ambitieuze plannen. Met steun van investeerder Carlyle wilde hij zelfs heel Atos inclusief de defensie-belangen en andere strategische activiteiten overnemen.
Maar de Franse overheid doorkruist zijn plannen heel Atos in al zijn geledingen in tact te houden. Want de staat bracht eind april een niet-bindend bod uit op alle strategische activiteiten die nationale soevereiniteit in gevaar kunnen brengen. Tevens probeert de regering Thales en Dassault hierbij te betrekken. Thales heeft daar wel oren naar. Het bedrijf wil wel samen met de staat in een deel van BDS (Big Data & Security) stappen.
Maar volgens Franse media heeft de snel groeiende Franse ontwikkelaar van software voor gegevensverwerking ChapsVision eveneens belangstelling voor onderdelen van BDS. Het gaat hierbij met name om de missie-kritische systemen en defensie-cyberbeveiliging van Atos.
[Update 06-05-2024] Overigens meldt de Franse krant Le Monde dat het bod van Bain niet in behandeling wordt genomen aangezien dat slechts een deel van Atos zou redden. Atos zelf heeft nu alle voorstellen op een rijtje gezet.