Broadcom heeft belangrijke concessies gedaan aan aanbieders van cloudinfrastructuur. De woedende reactie van hun belangenorganisatie Cispe die de nieuwe VMware-eigenaar ‘brutale licentiewijzigingen’ verweet, heeft uiteindelijk toch effect gehad. Ook dreigende maatregelen van de Europese Commissie lijken hiermee voor een deel te zijn afgewend.
De Dutch Cloud Community (DCC), een zusterorganisatie van Cispe, spreekt van een duidelijke overwinning voor de Europese cloudproviders. ‘De aanpassingen zijn cruciaal voor veel cloudproviders en komen grotendeels tegemoet aan onze bezorgdheid,’ stelt de DCC.
Belangrijke tegemoetkoming van de kant van Broadcom is het verlengen van de migratieperiode met een jaar. Maar ook andere wijzigingen in het commerciële en licentiebeleid verlichten de moeilijke positie waarin cloudproviders plotseling werden geplaatst. Wel geeft Broadcom hen maar weinig tijd. Om bestaande klanten nog te kunnen blijven bedienen moeten de providers zich voor 31 mei aanstaande aanmelden.
DCC-directeur Simon Besteman, die de belangen van de Nederlandse cloud- en hostingsector behartigt, zegt best wel opgelucht te zijn. ‘Het stopzetten van de eeuwigdurende licenties is voorlopig afgewend. Gebruikers kunnen hier in ieder geval tot eind april 2025 mee door. Wat daarna gebeurt, is onduidelijk.’
Kleinere partijen
Een ander belangrijk punt is dat lokale partijen die licenties beheren voor anderen, dat kunnen blijven doen.’ Kleinere service providers die eerder als partner waren geregistreerd krijgen meer lucht. Ze hoeven niet langer aan te kloppen bij het selecte groepje van ‘top tier’ resellers dat onlangs het alleenrecht had verkregen op de uitgifte van licenties. Dat leidde tot veel onrust in de branche. Want dat betekende dat kleinere partijen gedwongen waren via een grote provider zoals ITQ, PQR en Uniserver licenties aan te schaffen.
Dat dreef niet alleen de kosten op, maar had ook andere consequenties. Zo moesten lokale resellers aan de grote providers – via wie ze licenties betrokken – bekendmaken voor welke eindklanten die licenties bestemd waren.
Voorlopig afgewend is de drastische inkrimping van het aantal wederverkopers. Broadcom had de lat zo hoog gelegd dat kleinere partijen met beperkte aantallen klanten nagenoeg geen kans meer hadden. Besteman: ‘Iedereen kan reseller blijven.’ Belangrijk ook is dat lopende eeuwigdurende licenties nog een jaar doorlopen. Dat geeft eindklanten meer mogelijkheden om naar alternatieven te kijken waaronder open source. Nog niet duidelijk is wat er met de licentiekosten gaat gebeuren. Veel wrevel was er over de drastische overstap naar gebundelde pakketten waarbij klanten ook functionaliteiten moesten afnemen waar ze geen behoefte aan hebben. Dit zou kunnen leiden tot kosten die zes, tien of zelfs twaalf keer hoger zijn. Besteman: ‘Maar nu bestaande licenties nog een jaar geldig zijn, hoeven klanten niet naar deze bundels toe.’
Verdere uitleg staat op een VMware publicatie.