De bonussen binnen Atos zijn met zo’n 25 procent gekort ondanks eerdere toezeggingen dat er gewoon uitgekeerd zou worden. Medewerkers zijn woedend en onderzoeken de kansen voor een nieuwe rechtsgang om betaling van bonussen af te dwingen. Een aantal jaar geleden probeerde het it-concern in Nederland ook al te korten op de bonussen maar de rechter stak daar in 2017 een stokje voor.
Het in de overlevingsstand staande Atos bezuinigt fors op de bonussen. De directie heeft daarvoor het variabele beloningsplan voor de tweede helft van 2023 eenzijdig gewijzigd. Bij drie bonusregelingen gaat het om een korting van 25 procent; bij een vierde is het plafond verlaagd naar 85 procent. Overigens zou het management bij Atos ook minder bonussen uitgekeerd krijgen. De ingreep moet zo’n vijfentwintig miljoen euro opleveren, een druppel op de gloeiende plaat. Recent werd bekend dat het it-concern niet 1,2 maar 1,7 miljard euro nodig heeft aan extra financiering.
De uitbetaling van de aangepaste bonussen vond vorige maand plaats, dit tegen het zere been van de diverse ondernemingsraden van Atos Techfoundations en Eviden. Ook in Nederland is de eenzijdig besloten korting bij veel medewerkers rauw op het dak gevallen. Vooral de datum van 2 april, drie weken voor uitbetaling, schoot bij veel medewerkers in het verkeerde keelgat, melden ingewijden.
Tientallen medewerkers hebben inmiddels bezwaar aangetekend. Dat gaat niet via direct contact met een manager maar via het inschieten van een online-ticket waarin de klacht moet worden uitgelegd. Ook deze onpersoonlijke werkwijze leidt tot woede onder de medewerkers.
Juridische strijd
In diverse landen zijn juridische brieven verstuurd aan het lokale management. De Franse personeelsvertegenwoordigingen verwijten de directie dat er over de gang van zaken geen overleg is geweest, wat strijdig is met het arbeidsrecht. In Nederland onderzoeken werknemers eveneens de kansen voor een rechtsgang om betaling van bonussen af te dwingen.
Saillant is dat Atos hiervoor in het recente verleden al een keer door de Nederlandse rechter is teruggefloten. De toenmalige directie wilde in 2017 vanwege tegenvallende resultaten in Nederland de bonussen over de tweede helft van 2016 niet uitkeren. De rechter stak daar in kort geding een stokje voor met als belangrijkste argument dat het Atos niet vrij staat om, nadat de regeling is toegepast, alsnog de spelregels te veranderen en af te zien van uitbetaling.
Gevraagd waarom gekozen is voor het met terugwerkende kracht snijden in de bonussen terwijl er jurisprudentie ligt, laat een woordvoerster in Nederland weten: ‘Wij kunnen op dit moment helaas nog geen reactie geven op de vragen. Alle aandacht gaat uit naar de refinancing, waarover we hopelijk snel meer duidelijkheid hebben.’
Loonsverhoging
Afgelopen jaar was er ook veel onvrede onder het personeel over de voorgestelde loonsverhoging van slechts 1,75 procent per 1 juli. Voor 2024 zijn nieuwe loonafspraken gemaakt: een verhoging van 1,2 procent op het bestaande bruto maandloon, met een aanvullende structurele verhoging van tweehonderd euro bruto per maand (gebaseerd op een fulltime arbeidsovereenkomst).