BLOG – Duurzaamheid blijft een van de belangrijkste uitdagingen voor bedrijven. Vanwege strenge regelgeving en prikkels vanuit de private en publieke sector zien bedrijven en overheden zich gedwongen om actief duurzaamheidsdoelen na te streven. Een recent herziene EU Batterijverordening toont aan dat de druk om duurzaamheid te waarborgen, oploopt en er behoefte is aan transparantie communicatie omtrent dit onderwerp.
Dat er nadruk ligt op milieuwet- en regelgeving is overduidelijk binnen de ict-sector. Bedrijven worden veelal heen en weer geslingerd tussen de meedogenloze druk om te innoveren en de groeiende noodzaak om ’green computing’ te stimuleren. Uit onderzoek van Soti blijkt dat er een tweestrijd aan het ontstaan is tussen duurzaamheid en digitale transformatie. Hoewel circa twee derde van de it-beslissers zegt te begrijpen welke rol zij spelen binnen de duurzaamheidsinspanningen van hun organisatie, gelooft een iets kleiner percentage dat het hebben van de nieuwste hardware het bedrijf aantrekkelijker maakt voor werknemers.
Bedrijven zullen de impact moeten gaan minimaliseren aan de hand van richtlijnen zoals de EU-batterijverordening
De EU-batterijverordening, een mijlpaal in het kader van de Europese Green Deal, werd vorig jaar voor het eerst aangekondigd en ging in februari van kracht. De richtlijn – van toepassing op alle EU-lidstaten – heeft als doel de gehele levenscyclus van batterijen te reguleren om uiteindelijk een circulaire (batterij) industrie te creëren. De overstap naar een meer milieuvriendelijke batterijketen is urgent nu de Europese Commissie heeft verklaard dat de wereldwijde vraag naar batterijen in 2030 ruim veertien keer groter zal zijn dan nu. Dit komt grotendeels door de energietransitie en inspanningen om te elektrificeren.
Veeleisender
Nu batterijen belangrijker zijn dan ooit en duurzaamheidsrichtlijnen veeleisender worden, is te verwachten dat er nog meer aandacht komt voor de manier waarop ict-gerelateerd werk impact heeft op het milieu. Bedrijven zullen deze impact moeten gaan minimaliseren aan de hand van richtlijnen zoals de EU-batterijverordening.
Soti heeft met eigen ogen kunnen zien hoe de opkomst van de digitale transformatie vaak gepaard gaat met de opkomst van méér technologieën. Dit leidt vaak tot onnodig afval of voortijdig afgedankte apparaten. Vooral laptops, tablets, vaste telefoons, printers en mobiele apparaten zijn hier de dupe van. Uit een duurzaamheidsrapport van Soti blijkt dat bijna zeventig procent van bedrijven zegt dat mobiele telefoons het meest voorkomende onnodig afgedankte apparaat zijn. Dit hoewel 44 proent van deze telefoons vervangbare batterijen bevat. De discrepantie tussen dit cijfer en het magere budget van 33 procent voor het vervangen van batterijen laat zien waarom regelgeving nodig is.
Een aanpak voor de heersende wegwerpcultuur is noodzakelijk. Het is niet alleen belangrijk om kosten te besparen op zakelijk vlak, maar de cultuurverandering is ook belangrijk vanuit een milieuoogpunt. De industrie kan een centrale rol spelen bij het behouden, onderhouden en repareren van bestaande apparaten. Dit geldt voornamelijk omdat de implementatie van slimme batterijen steeds populairder wordt als reactie op milieumandaten. De mogelijkheid om het batterijgebruik van apparaten efficiënt en betrouwbaar bij te houden wordt onmisbaar voor organisaties. Vooral omdat de data zijn te gebruiken voor verdere analyse.
Verlengen
Technologische innovaties zoals Enterprise Mobility Management (EMM) bieden interessante oplossingen voor ict-managers. Nu zijn ze in staat om de levensduur van apparaten te verlengen door regelmatige software-updates. Deze updates worden geïnformeerd door voorspellende diagnostiek op basis van de analyse van apparaat gegevens. Door de gezondheid van de batterij in de gaten te houden, zijn eventuele problemen op afstand te identificeren en te verhelpen. In plaats van dat een apparaat wordt weggegooid, worden processen gestroomlijnd. Dit betekent tijdsbesparing en een afname van verbruik en uitstoot.
Uit onderzoek van Soti blijkt dat 55 procent van it-beslissers beweert duidelijke doelen te hebben die betrekking hebben tot duurzaam apparaat beheer. Maar, duidelijke regelgeving zoals de EU-batterijverordening maken het belang van de levensduur van apparaten helder. Verder is het noodzakelijk dat it-beslissers en softwarebeheerders bijdragen aan het bevorderen van duurzaamheid binnen de ict-sector.
Bedrijven moeten een nieuw denkpatroon omarmen omtrent green computing. Duurzaamheid moet naadloos geïntegreerd worden in digitale transformatie-inspanningen. Door nieuwe technologieën zoals EMM te gebruiken, hoeft geen enkel bedrijf de keuze te maken tussen innovatie en duurzaamheid.
Stefan Spendrup is vp sales Noord- en West-Europa bij Soti
Het moeten zit vooral in de dwang en drang om ecologische footprint van ICT te verkleinen door langer met hetzelfde te doen. Het gaat dus niet om Enterprise Mobility Management maar om het lifecycle management waarin een herbruikbaarheid van componenten meer om het configuratie management gaat. Wij van WC-eend, adviseren WC-eend als het om uitwisselbaarheid gaat dan ook harmonisatie zoals het afdwingen van het laden via USB-C. De nachtmerrie van stekkers in zoiets als het fysieke koppelvlak gaat om de wondere logistieke wereld waar softwarebeheerders geen last van hebben.