Wat in 2022 niet lukte, lijkt ditmaal wel te slagen: de overname van Darktrace door de Amerikaanse investeerder Thoma Bravo. Die heeft vijf miljard dollar over voor dit aan de Londense effectenbeurs genoteerde Britse cybersecuritybedrijf. De overname (en het van de beurs halen) moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. In 2022 kocht Darktrace overigens zelf branchegenoot Cybersprint uit Den Haag.
De in 2013 opgerichte groep uit Cambridge levert op kunstmatige intelligentie gebaseerde cyberbeveiligingsdiensten. Er werken zo’n 2.300 mensen bij Darktrace. De omzet ligt op 545 miljoen dollar. Onder de hoede van Thoma Bravo wil het bedrijf met name in de Verenigde Staten flink groeien.
Het bedrijf heeft een vestiging in Den Haag, verkregen na de acquisitie van Cybersprint, de door Pieter Jansen opgerichte specialist in attack surface management (asm).
Spookklanten?
Darktrace raakte in 2023 in opspraak na het verschijnen van een rapport van het in New York gevestigde Quintessential Capital Management. Daarin werd beweerd dat Darktrace spookklanten opvoerde via een netwerk van ‘bereidwillige wederverkopers’. Ook beweerde deze kapitaalverschaffer dat het bedrijf de verkoop van hardware ten onrechte als software leek te hebben geboekt en mogelijk de aard van de inkomsten verkeerd had voorgesteld. Darktrace ontkende de beschuldigingen, aldus The Financial Times.
De Britse zakenkrant wijst op nog een smet dat aan het Darktrace blijft kleven: het bedrijf komt maar niet los van techondernemer Mike Lynch van Autonomy. Lynch heeft samen met zijn vrouw zo’n zeven procent van de aandelen. Mocht de deal tussen Thoma Bravo en Darktrace doorgaan, dan kan het echtpaar bijna driehonderd miljoen Britse pond binnenhalen.
Fraude
Dit softwarebedrijf werd in 2011 aan HP verkocht voor elf miljard dollar maar bleek een kat in de zak. Nauwelijks een jaar later moest HP al twee derde van de overnamewaarde afschrijven. Volgens het computerconcern werd het bij de verkoop bedrogen en waren de financiën van Autonomy en zijn groeiperspectieven niet zo rooskleurig als het bedrijf liet voorkomen. De financieel directeur van Autonomy is al wegens fraude veroordeeld; medeoprichter Lynch moet nog voorkomen; hij zegt onschuldig te zijn.
Volgens Darktrace heeft de rechtszaak betrekking op gebeurtenissen die plaatsvonden bij Autonomy lang voordat Darktrace werd opgericht. Saillant is dat Darktrace deels met geld van Lynch’ investeringsfonds Invoke Capital is opgericht, aldus The Financial Times.