De rechtbank Amsterdam heeft Gerard Sanderink veroordeeld tot onmiddellijke terugbetaling van tachtig miljoen euro (plus rente en kosten) aan zijn eigen bedrijf Centric. Zijn persoonlijke holding Sanderink Investments had dit bedrag van it-dienstverlener Centric geleend om gaten elders in het imperium van Sanderink te vullen.
Het geschuif met kasmiddelen, waarbij hij Centric en al zijn bouwbedrijven als één grote portemonnee zag, lijkt Sanderink nu fataal te worden. Hem hangt een gedwongen verkoop van zijn aandelen in het it-bedrijf boven het hoofd. Voor Centric betekent het vonnis van de Amsterdamse rechter een flinke opsteker.
De rechtbank houdt Sanderink aan de afspraak dat hij de lening uiterlijk 1 april 2023 terug zou betalen. Sanderink weigerde dat omdat het geen echte lening zou zijn maar een papieren transactie die een eerdere dividenduitkering uit april 2020 moest verhullen. Tot deze constructie was besloten omdat anders zijn bouwbedrijf Strukton geen Corona-steun zou krijgen. De zakenman nam toen aan dat die lening later boekhoudkundig zou worden gladgestreken met dividenduitkeringen vanuit Centric. Als baas van Centric had hij dat gemakkelijk kunnen regelen.
Maar de zaken liepen anders. Eind 2022 schorste de Ondernemingskamer Sanderink als bestuurder van Centric, waarna hij alle zeggenschap verloor. Zijn tijdelijke opvolger Peter Wakkie hield Sanderink aan de overeenkomst tot terugbetaling. De Twentse zakenman peinsde er niet over om die afspraak gestand te doen. Want de accountant zou hem destijds hebben voorgehouden dat het ‘terugdraaien’ van de dividenduitkering van tachtig miljoen euro een tijdelijke maatregel was. Bij hem was de indruk gevestigd dat de lening later weer de vorm van een dividenduitkering zou krijgen.
In plaats van terugbetaling eiste Sanderink van Centric nog eens dertig miljoen euro aan nieuwe dividenduitkeringen. De Amsterdamse rechtbank heeft de Sanderink op beide punten in het ongelijk gesteld. De rechter snapt dat Sanderink had gedacht dat de zaken zich anders zouden ontwikkelen. Maar een ‘teleurgestelde toekomstverwachting’ rechtvaardigt volgens de rechter geen vernietiging van de leenovereenkomst. Dat Sanderink Investments hierdoor in een financiële noodtoestand komt zoals Sanderink eerder voorspelde, vindt de rechter geen argument om anders te beslissen. De rechter stelt dat het belang van Centric hier zwaarder weegt.
Voor Sanderinks claim van dertig miljoen euro bestaat volgens de rechter geen enkele grond. En in de toekomst hoeft Sanderink op geen cent dividend meer te rekenen. Peter Wakkie heeft berekend dat Sanderink tussen 2015 en 2023 voor 169 miljoen euro aan contanten uit het it-bedrijf heeft gehaald terwijl in die periode in totaal 110 miljoen euro winst is behaald. Netto is er dus 59 miljoen euro aan liquiditeiten onttrokken.
In gebreke
Sanderink Investments zal gelet op zijn lege bankrekening vrijwel zeker in gebreke blijven. De Twentse zakenman zinspeelde eerder al op een faillissement als de rechter hem ongelijk zou geven. Helemaal hopeloos is de situatie niet. Sanderinks persoonlijke holding heeft als activa wel alle aandelen Centric en 99 procent van de aandelen Oranjewoud, een beursfonds dat weer enig aandeelhouder is van het bouwconcern Strukton en het ingenieursbureau Antea.
Maar zowel bij Centric als bij Strukton heeft Sanderink alle zeggenschap verloren. Hij kan de aandelen Centric niet zelf verkopen. Alleen Wakkie kan dat. Die heeft overigens vooruitlopend op het vonnis van de rechtbank al bij Sanderink Investments beslag laten leggen op de aandelen Centric. De vraag is wat de geslepen jurist nu gaat doen. Eist hij de aandelen Centric op of brengt hij die tachtig miljoen euro plus rente en kosten in mindering op de toekomstige verkoopopbrengst van Centric? Wakkie houdt Sanderink voorlopig nog in spanning. Onduidelijk is hoe ver de verkoop van Centric is gevorderd.